Omega hit och omega dit – vad sjutton HANDLAR det om?

1 kommentar

Är du en av dem som tänker att man kanske skulle behöva få i sig mer omega 3. För det ska ju vara bra, har man hört. De flesta verkar ha hört det. Men frågar man folk så vet de ofta inte vad tusan det är för något. Eller var man kan hitta det. Inte så konstigt, det man läser i tidningar eller ser på TV om kost brukar inte vara det mest sakliga eller väl underbyggda. Och så fanns det visst något som hette omega 6, eller? Faktum är att det är riktigt bra att förstå lite grand om det här, det kan betyda skillnaden mellan inflammation och värk eller glada skutt genom livet.

Så här ligger det till: Omega 3 och 6 är fettsyror.  De kallas essentiella fettsyror eftersom vi måste ha dem för att kunna överleva och vi måste äta dem för kroppen kan inte bygga dem själv. Båda behövs men de funkar lite grand som två ungar på ett gungbräde. De måste väga ungefär jämnt, annars blir det inge kul att leka.

Omega 6 skapar inflammationer i kroppen. Det låter ju inget bra men det är det. Kroppen behöver skapa inflammationer ibland för att ta hand om sjukdomar eller skador. Omega 6 ser också till att blodet koagulerar mer och drar ihop kärlen, båda dessa fenomen kan behövas vid en skada så att vi inte blöder för mycket.  Allt detta är inga problem om omega 6 får gunga ihop med omega 3. För omega 3 dämpar inflammationer, gör blodet mer lättflytande och vidgar kärlen. En fin balans uppstår och vi mår bra. Och länge var det så, vi åt ungefär lika mycket av båda och vi mådde finemang.

Men nu har det hänt någonting. Nu äter vi minst 10-20 gånger mer omega 6 än omega 3. Vad händer då? Ja, då blir vi dåliga. Vi får mycket inflammationer och värk i kroppen, idag har till exempel 1 miljon svenskar någon reumatiskt diagnos. Man diskuterar också om detta har samband med hjärt- och kärlsjukdomar, med astma, eksem osv.  Det är DÄRFÖR det tjatas om att du ska äta mer Omega 3.  Omega 3 är också viktig för vår hjärna, vilket gör att man nu börjar koppla ihop omega 3-brist med depressioner eller autism och ADHD. ”Ät fisk så blir du klok”, sa man förr. Inte så dumt!

Var hittar man de här omegorna då? Ja, omega 6 hittar man  huvudsakligen i vegetabiliska oljor och i spannmål. De finns t.ex. i raps- och olivolja som vi ju så gärna använder. Är det ett problem? Nej, inte alls. Du kan gärna fortsätta hälla raps och olivolja på salladen, de innehåller faktisk även omega 3, och det är ju inga jättemängder det handlar om. Problemet är de billiga vegetabiliska oljor som används tex.  i färdigmat och som vi nu får i oss i stora mängder. De har ofta en väldigt hög andel omega 6 som det kan vara svårt att upptäcka och skydda sig emot. Vi pratar om maträtter som är halvfabrikat, industritillverkade kakor, chips, margarin etc. (Margarin är överhuvudtaget en ganska vidrig industriprocessad produkt. Jämför innehållsförteckningen på ett paket lättmargarin  med riktigt smör, t.ex. Bregott. Vad väljer du?) Omega 6 finns även i frön, t.ex. solrosfrön, men också i spannmål. Att strö lite solrosfrön över salladen är inga problem, men att äta stora mängder spannmål utan att balansera upp med omega 3 kan innebära problem.

Omega 3 hittar du främst i fet fisk som lax, makrill och sill men också i skaldjur. Hög tid att beställa in en skaldjursplatå och njuta alltså. Omega 3 finns även i kött, men främst från gräsbetande djur. Dags att köpa ekologiskt kött?

Summan av kardemumman är att vi behöver äta  mindre färdigmat och mindre margarin. Mer fet fisk och skaldjur och mer kött och mjölkprodukter från gräsbetande djur. Om man inte äter fet fisk flera gånger i veckan så kan det vara klokt att traska iväg till apoteket eller hälsokosten och köpa omega 3-kapslar. Omega 3 är en fantastisk fettsyra som kan få dig att må så mycket bättre. Omega 3 is da shit, helt enkelt!

En tanke på “Omega hit och omega dit – vad sjutton HANDLAR det om?

  1. Pingback: Enkel och god vardagslax | Mat & Miljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s