Jag heter Johanna Ekne och bor med man och barn i Malmö. Min man är IT-konsult och vi har tre söner som är 19, 17 och 13 år. Jag arbetar som egen företagare inom två områden – mat och miljö. Det som förenar är att jag inom båda områdena jobbar med utbildning, information och inspiration. Det innebär att jag håller kurser, föreläsningar och workshops för olika grupper, små eller stora, svenska eller utländska. Du kan läsa mer om mitt arbete med hållbar utveckling/miljö på www.ekne.se. Läs mer om mina kurser och föreläsningar inom kostområdet här.
Inom kostområdet ger jag också individuell rådgivning för dem som vill ha inspiration och praktiska tips på vägen mot ett piggare, gladare och snyggare liv. Läs mer här. Min inriktning är naturlig lågkolhydratkost. Det betyder att jag förespråkar en kost som människan ursprungligen är anpassad för, vilket innebär minimering av ”nymodigheter” som till exempel mjöl, socker och margariner som påverkar våra kroppar på ett negativt sätt. De flesta mår bra av att minska på dessa livsmedel och även andra kolhydrat- och stärkelserika produkter som till exempel ris, potatis och frukt. Det kan låta drastiskt men de som väljer den här sortens kost upptäcker snart att man äter fantastisk god mat! Det finns ju så mycket att välja på; alla varianter av naturlig mat som kött, fågel, fisk, ägg, nötter, grönsaker och bär. Och så mejeriprodukter om du tål det; goda ostar, grädde, creme fraiche.m.m. Väljer du dessutom ekologiskt när du kan så har du gjort både dig själv och miljön en tjänst. Våga prova naturlig lågkolhydratkost och chansen är stor att du blir piggare, gladare och går ner i vikt! Dessutom upplever många att de blir av med problem som sötsug, värk, magproblem m.m. Och det bästa av allt: detta är ingen quick fix eller bantningsmetod, detta är en livsstil!
Jag är utbildad kostrådgivare inom lågkolhydratkost med naturliga fetter av kostrådgivaren, utbildaren och författaren Anna Hallén. Jag är också utbildad kostrådgivare med kognitiv inriktning på Sverigehälsan. Det betyder att jag förstås sysslar med VAD man äter men också minst lika mycket HUR och VARFÖR man äter. Vi äter ju inte alltid för att vi är hungriga; ibland har vi skapat ett sötsug genom våra matvanor och ibland är det känslor och tankar med i spelet som gör att vi använder mat som tröst eller kompensation. Allt detta tycker jag är otroligt intressant att arbeta med!
På den här bloggen kommer du att hitta en del matnyttig (!) information, en del tips och en del skoj! Jag hoppas du ska trivas!
Kontakt:
Johanna Ekne
Mejl: johanna@ekne.se
Telefon: 0722-451145
Besöksadress: Damanco. Engelsbrektsgatan 20, Malmö
Postadress: Ernst Ahlgrensgatan 2A, 217 59 Malmö
Intressant med dina tester på frukostar, märkligt nog är det svårt att hitta sådana tester. Naturligtvis varierar resultatet från person till person men skulle du kunna hitta några andra personer med andra förutsättningar skulle det vara ännu mera intressant!
Din blogg ser mycket trevlig ut – finns all anledning att komma tillbaka hit då och då – och det märks direkt att det är en vettig person med båda fötterna på jorden och ett ben i både teori & praktik!
God jul på dig!
Thomas
Hej Thomas!
Ja jag är också förvånad över att det inte finns fler tester som denna. Jag ska fortsätta efter jul och testa luncher/middagar, sedan blir det fikor, snacks och godis. Det ska bli spännande! Apropå jämförelser så har jag testat maken en gång, han åt frukostsmoothie samtidigt som jag. Han fick fastevärde 3,8 och värdet efter en halvtimme var 4,4 mmol/l. Lite högre fastevärde än jag (3,3) alltså, men även där en ganska måttlig höjning (jag hade 3,7). vi ska testa honom mer framöver,han är ölnörd och vill gärna veta vad hans öl gör med blodsockret, t.ex.
Tack för dina vänliga ord om min blogg! Det värmer i vinterkylan. Och god jul på dig själv!.
Hej Johanna och tack för senast! 🙂
Har en liten fråga angående det ”fiberhusk” du använder.
Om jag förstått rätt är det malet psylliumfrö, helt sådant ger vi till hästarna för att rensa ut sand ur deras magar. Det är inte skadligt, men gör det ngn nytta?
Sen har jag tveksamheter ang. din sockerersättning – om man vill ha sött – är det inte bäst att ha ngt av natuerns egna sötsaker då? Då menar jag inte sockerbetssocker eller rörsocker utan honung. Är honung farligt (förutom att det triggar sockerbehov?
Kram/Helena
Hej Helena!
Du har helt rätt, fiberhusk är pulvriserat psylliumfrö och är väldigt bra att använda när man inte använder mjöl. Det innehåller mycket kostfibrer, men av den snälla vattenlösliga sorten som är skonsam mot magen (Den icke-vattenlösliga sorten som finns i fullkorn kan irritera tarmarna). Det innebär att den hjälper till att hålla igång magen. När den kommer i kontakt med vätska så sväller den och bildar en sorts geléaktig massa som håller ihop degen om man t.ex. bakar och gör att degen sväller. Det är viktigt att man verkligen låter degen eller smeten svälla innan man äter för annars sväller det i magen = förstoppning. Psylliumfrö sägs också kunna hjälpa till att sänka det onda kolesterolet. LDL. Fiberhusk är egentligen ett varumärke, dvs en tillverkare av pulvriserade psylliumfrö har valt att kalla sin produkt Fiberhusk.Det innehåller inga kolhydrater, vilket gillas av lågkolhydratare förstås.
När det gäller honung så delar jag helt din uppfattning att det är bättre att använda honung än sötningsmedel, även om jag ibland använder Sukrin och Stevia när det står i ett recept jag vill prova. Överhuvudtaget så tycker jag att vi ska försöka minska på de söta smakerna i vårt liv och när vi verkligen vill söta (vid enstaka tillfällen), så är det bästa att använda naturliga produkter som honung, vaniljpulver (inte vaniljsocker), frukt etc. Vissa hävdar att Stevia och Sukrin är naturliga produkter men jag är tveksam. De är ju processade de också, fast jag måste erkänna att jag inte har satt mig in i hur processen går till. Honung är absolut inte farligt, det innehåller tvärtom vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för oss. Dessutom är det antibakteriellt och bra för tarmfloran eftersom det innehåller mjölksyrabakterier, i alla fall vildhonungen. Den enda nackdelen med honung är som du säger att den triggar sötsuget och höjer blodsockret, varför det bör användas med måtta.Jag har hört att man ska välja honung som inte hettats upp eftersom den har bevarat näringsämnena bättre.
Väldigt intressant med dina blodsocker mätningar. Om fler gjorde som du skulle alla lära sig mycket om kost och påverkan på blodsockret!
All fortsatt lycka till !