Blir man trög i skallen av lågkolhydratkost?

Lämna en kommentar

Ibland hör  man att lågkolhydratkost inte är bra eftersom det gör folk tröga i skallen. ”Hjärnan behöver ju socker” sägs det. I samma andetag säger man gärna att lågkolhydratkost är dåligt eftersom vi inte äter kolhydrater och det behöver ju kroppen. Allt detta är fel, på minst 3 olika sätt! Låt mig förklara:

Hjärnan behöver inte socker om man med detta menar sådant socker som vi äter. Hjärnan behöver däremot glukos, men det kan kroppen själv tillverka. Vi behöver inte stoppa det i munnen! Vi behöver faktiskt inte äta kolhydrater överhuvudtaget om vi inte vill. Kroppens behov av kolhydrater är noll. Ja, faktiskt noll!! Därför har t.ex. inuiterna klarat sig utmärkt i alla år, trots att de i huvudsak levt på fisk.

Att man blir trög i skallen av lågkolhydratkost motsäges av att det är den kost som den svenske minnesmästaren Mattias Ribbing går på. Ribbing innehar alla 18 officiella svenska minnesrekorden. Exempelvis att efter sextio minuters memorering minnas den exakta ordningen på 520 spelkort i rad – tio hela blandade kortlekar! Verkar han trög?

Att lågkolhydratfolk inte äter kolhydrater är också fel. Vi äter visst kolhydrater! Det finns nämligen kolhydrater i grönsaker och de äter de flesta av oss i stora lass. Och i bär som många av oss också äter. Och i mjölkprodukter. Och i nötter. Och så vidare. När vi äter grönsaker får vi också i oss fibrer, en annan sak som många tror att vi inte äter. I grönsaker och bär finns det vattenlösliga mjuka fibrer som kroppen blir glad av. I motsats till de hårdare fibrer som finns i spannmål och som många magar inte klarar av.

Det vi har valt bort är alltså de kolhydrater som finns i socker, spannmål, potatis och ris. En del väljer även bort rotfrukter och frukt. Varför har vi gjort det? Ja, bland annat för att det höjer vårt blodsocker kraftigt och därmed ökar fettinlagringen i cellerna. Då blir vi tjocka, trötta och ledsna. Dessutom stressar det kroppen och ökar de inflammatoriska processerna. Och så ger det oss ett sötsug som vi inte vill ha. I spannmål finns dessutom gluten som kan vara otroligt stressande för våra kroppar, även om vi inte visar positivt på tester för glutenintolerans.

Ska vi avliva en annan myt om lågkolhydratkost när vi ändå är igång? ”Ni äter ju så mycket kött!” NEJ, vi äter inte mer kött än vad som rekommenderas av Livsmedelsverket och som finns i den vanliga tallriksmodellen. Det är FETT vi äter mer av. Eftersom det är bra för våra kroppar och håller oss mätta, nöjda, smala och pigga. Oavsett vad du fick lära dig i skolan en gång i tiden.

En myt till? ”Ni vräker i er mättat fett, bacon och sådan tung mat. Det är ofräscht!” – Nej, det stämmer inte. Visst, de flesta av oss har slutat tro att mättat fett är farligt. Det finns inga bra studier som visar detta, de som fanns har visat sig vara manipulerade, och inga nya dyker upp. Fler och fler forskare går nu ut och säger att den gamla ”kunskapen” om detta är direkt felaktig. Och särskilt logiskt känns det ju inte med tanke på att det finns mättat fett i bröstmjölk och i våra hjärnor. Att vi tror att mättat fett är helt OK behöver ju dock inte betyda att det är det enda vi äter. Visst äter vi gärna grädde, creme fraiche och ost. Men det finns ju andra fetter också. Från goda oljor, som t.ex. olivolja och rapsolja. Och från fisk som lax , makrill och sill. En blandning av fetter med god kvalitet är det bästa för oss. Däremot ska vi försöka undvika fett från matolja, solrosolja och majsolja som är fulla av omega 6 och ökar inflammationerna i kroppen. Och de härdade fetter som finns i halvfabrikat och industritillverkade kakor. Men bra fett är inte farligt. Och det är svårt att äta för mycket fett. Man blir helt enkelt mätt!

Sista myten för idag: ”Man kan inte träna på LCHF”. Kan man inte? Jag säger bara Björn Ferry! Vår skidskyttekung som tog OS-guld på LCHF-kost. Tror han tränade rätt mycket, eller vad tror du? Nog snackat om den saken, va?

Alltså: Vi tar bort mjöl, socker, ris, potatis. Vi äter istället mer grönsaker och mer fett. I form av fina oljor, lax eller smaskiga gräddsåser till exempel. Enkelt! Gott! Och nyttigt! Vi äter varierad och fräsch mat som kroppen och hjärnan mår bra av. Och vi blir piggare, gladare, snyggare!

När ska folk sluta kalla lågkolhydratkost för en farlig extremkost? Och när ska du prova?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s