Riktigt god glass utan socker!

Lämna en kommentar

Jag vet att jag lovade att fortsätta mitt chokladkakeprojekt idag, men men i morse kände jag att jag ville hellre prova något nytt, så kakan åkte in i frysen i väntan på vidare utveckling. Idag blev det istället glass. Jag har försökt flera gånger att göra glass utan socker, efter olika recept, men det har ofta blivit underkänt av barnen. Någon gång har även maken och jag tyckt att det blev trist. Idag testade jag ett nytt recept som jag hämtat från Anna Halléns kokbok ” LCHF – husmanskost”, en riktigt bra bok med lärorik faktadel och smaskiga recept. Anna Hallén har skrivit flera kokböcker som jag kan rekommendera, ”LCHF för familjen” med en hel del barnvänliga recept och ”LCHF för kvinnor”. Den sistnämnda passar både män och kvinnor, men den fokuserar på lite lättare och fräschare recept, vilket många tjejer gillar, och den har ett väldigt bra fakta-avsnitt om värk och hur man kan minska värk med bra kost. Och värk verkar vara något som allra mest drabbar kvinnor. Denna bok finns även som smart app, som man kan använda i mataffären, när man funderar på vad man ska köpa. Anna Hallén finns på Facebook och har en blogg på http://www.annahallen.se. Bloggen är just nu vilande, men där ligger en hel del matnyttig information.

Glassen var det ja! I boken heter den inte glass utan parfait. Så här står det i receptet:

4 dl vispgrädde
4 äggulor
2-3 msk vaniljpulver (jag tog 2. Obs inte vaniljsocker, utan vaniljpulver gjort på äkta vanilj)
Stevia (valfritt) (jag tog istället 2 msk Sukrinmelis, som är en ersättning för florsocker. Jag tycker flytande Stevia är lite svårt att dosera och Stevia strö, eller Sukrin, blir lätt knastrigt i glass. Jag hade helst skippat sötning, men det var en eftergift för att få barnen med på noterna)

(Dessutom finns 200 g hallon med i receptet, eftersom det var tänkt att man skulle göra hallonsås till, men det gjorde inte jag. Vill man det så kokar man hallonen och mixar till en sås och sötar med Stevia om man vill)

Den här glassen kan man variera på olika sätt. Anna föreslår t.ex. pepparkakskryddor, saffran, kanel, kakao, kardemumma. Eller så kan man blanda i 200 g Philadelphia-ost så blir det lite som cheese-cake. Det tyckte jag lät som en superidé, så det gjorde jag. I love cheese-cake! För att få osten att blanda sig i smeten så fick jag köra ett tag med elvispen.

Så här gör man:

Vispa grädden. Rör ner äggulor och vaniljpulver (och Philadelphia-ost om man vill ha det.) Krydda generöst om du ska, smaken minskar vid kyla. Smeten ska vara lite starkare än du önskar slutresultatet. Häll smeten i en form som tål kyla eller i små portionsformar. (Mitt tips: Lägg plastfolie i botten på formen och låt folien hänga över kanten. Sedan häller du i glassen När du tar ut formen ställer du den en kort stund i varmt vatten. Sedan kan du enkelt lyfta upp glassen ur formen med hjälp av plastfolien.) Ställ i frysen i minst 5 timmar. Låt tina 15-20 minuter innan servering.

Istället för hallonsåsen så bestämde jag mig för att ha chokladsås till. Inte de sockrade färdiga varianterna som vi brukar köpa, utan en som känns lite nyttigare och ändå är god. Jag gjorde på enklast möjliga vis, jag smälte bara en kaka Marabou Premium (70 % kakao) i en liten skål i mikrovågsugnen, som vi sedan hällde över glassen. Effekten blir att chokladen stelnar på ett skojigt vis när man häller den på den kalla glassen. Till detta serverades färska bär.

Hur det smakade? Riktigt, riktigt gott tyckte majoriten. Glassen hade god smak och kändes krispig och god, precis som cheese-cake brukar. Helt naturell var den dock lite beige i smaken, men med såsen och bären var den supergod. 17-åringen tyckte  inte om den utan gav den betyg 2 (av 10). Han brukar dock vara svår att tillfredsställa, så det kom inte som något chock precis. Maken, jag och 13-åringen gav den dock betyg mellan 8 och 9, vilket är det högsta glassbetyget hittills, by far! Nästa gång provar vi med kakao så vi får chokladglass. Yummi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s