Att hänga med folk man gillar

2 kommentarer

Maken och jag började för ett tag sedan fundera på det här med hur vi umgås med folk. Det kändes som det var mycket samma, samma och vi var lite trötta på det vanliga konceptet. Det bestod ofta av s.k. parmiddagar, där man städar och fejar hela dagen och sedan bjuder på en tre-rätters middag som man slitit med i timmar. När gästerna sen väl kommer så känner man sig redan trött. Alltid jämna par, möjligtvis flankerade av några singelvänner, men oftast inte. Även om umgänget var trevligt så tyckte vi att det kändes som om mycket fokus låg på att middagen skulle vara fin och lägenheten i toppskick. Inte för att någon krävde det utom vi själva, men det kändes svårt att sänka ribban, bara sådär utan vidare. Att bjuda in som vanligt men sedan strunta i att plocka undan och så bjuda på pizza-bitar från pizzerian från hörnet, njae, det kändes så där.

Vi började fundera på ett annat upplägg som skulle lägga fokus på umgänget, att faktiskt få träffas och snacka. Det är ju det som blir mer och mer viktigt i livet känns det som. Jag brukar säga att jag har kommit på vad livets mening är och det är att hänga med folk man tycker om. Det är det som gör livet värt att leva. Inte svårare än så. Vad hittar man då på som gör att man får göra just det?

Vi bestämde oss för att starta en egen liten kompis-pub på hemmaplan. Vi gillar båda att hänga på pubar och ville testa om vi kunde få det att kännas lika opretentiöst och avslappnat hemma. Vi kallar den för Pub hos Eknes och dit bjuder vi en ganska liten krets av vänner, såna vi gillar och som vi tror skulle gilla varandra. Detta äger rum en fredag kväll ungefär varannan månad och inbjudan sker via Facebook och mejl ungefär en månad innan. Vi bjuder inte fler än att alla ska få plats att sitta bekvämt, runt matbordet eller i soffan. En lagom mängd hos oss är ungefär 20 personer och om man bjuder det dubbla så brukar det bli bra. Vi fixar något riktigt enkelt käk och köper hem en massa öl,vin och läsk som vi ställer på balkongen. Käket ställs fram på köksbordet, folk tar själva när de vill och hämtar dricka på balkongen. De prickar av på på en lista vad de dricker och betalar sedan självkostnadspris för drickan när de går. Vill man ha med egen dricka går det också bra. Maten bjuder vi på. Vi har ”öppet” från kl 19 och man kommer och går som man vill.

Vi har kört Pub hos Eknes i ungefär ett år nu och det har blivit väldigt lyckat. Precis så avslappnat som vi ville ha det. Vi har en kärna av vänner som kommer i princip varje gång och så lite löshästar som dyker upp då och då. Ibland bjuder vi in nya som vi tror skulle passa in och ibland faller någon ifrån av olika anledningar. Det är roligt att se hur folk som har träffats första gången på vår pub har blivit vänner och verkligen uppskattar att ses igen nästa gång, hur de även blir vänner på t.ex. Facebook och fortsätter kontakten där.Vi kallar det för öppet hus, men faktum är att de flesta kommer mellan 7 och 8 och stannar ganska länge, de sista brukar vackla ut vid 4-snåret. Det tycker jag är ett ganska gott betyg!

Igår var det dags för pub igen. Vi kallade den för ”Vårpub hos Eknes – bye, bye vinter”. Tanken vara att vi skulle ”dricka vintern under bordet”. Alla som ville lade in sina bästa vårlåtar på en gemensam Spotify-lista i förväg och sen körde vi den under kvällen. Där fanns allt från Bruce SPRINGsteen (haha) till ”Sov du lilla videung”. Jag hade köpt hem lite fina vårblommor och ställt på borden och gästerna bidrog också med blommor och lite andra roliga små grejor med våranknytning. Vi bjöd på en kyckling- och baconsallad (kyckling bacon, avocado, purjolök, mozzarella, äpple, tomat, gurka, paprika, majs, isbergssallad) med olika enkla såser till (creme fraiche blandat med sambal oelek respektive sweet chili, tar 1 minut att fixa) och surdegsbröd med ost. (Nej, jag hade INTE bakat brödet själv). Sedan blev det kaffe och olika snacks för dem som ville: mörk choklad, nötter, chips, ostbågar. Vi hade naturligtvis kunnat köra renlärigt lågkolhydrat men alla mina vänner är inte lika övertygade som jag och jag gör gärna undantag ibland så det skippade jag. På det här sättet kunde man välja själv hur man ville äta.

Jag tycker verkligen det är kul med den anarkin som uppstår när lägenheten börjar fyllas med folk. Folk löser världsproblemen i köket (var annars?), hänger i soffan eller sitter runt matbordet och käkar. Och hela tiden så tjattras det om ditten och datten och garvas åt allt möjligt. Det lilla formatet gör att det inte blir lika stökigt som på en fest utan man hinner snacka med alla. Ett roligt inslag som har uppstått spontant och som brukar återkomma varje gång uppstår sent på kvällen/natten när de återstående gästerna samlas i soffan. Då åker I-paden, numera omdöpt till ”paddofonen”, runt, runt i soffan och när man får den så väljer man en låt man gillar på Spotify som alltså blir den som spelas härnäst (den tekniska maken har sett till att paddofonen är kopplad till högtalarna på något trådlöst sätt). Ofta så ska det dessutom gissas vilken låt det är och då uppstår förstås en tävling bland somliga om vem som kommer på det först. Jag tror faktiskt att paddofonen är en del av orsaken till att folk stannar så länge för man hör ofta frampå småtimmarna hur någon mumlar att ”jag ska gå, men jag ska bara välja en låt till…”.

Visst kommer vi att fortsätta att bjuda på middag ibland, men det känns verkligen kul att testa andra sätt att umgås. Vi gillar våra pubar skarpt och kommer definitivt att fortsätta så länge det känns kul. Men vi slutar inte experimentera för det. Nu börjar vi prata om att man kanske ska bli bättre på att umgås ute på lokal, säga ”Vi ses på puben” istället för att bjuda hem folk. Göra puben till en andra vardagsrum. För formerna kan variera men kärnan är densamma: att få hänga med folk man gillar!

2 tankar om “Att hänga med folk man gillar

  1. Sambon som bott i England ett tag och jag hälsat på mycket känner verkligen att vi saknar den där pubkulturen. Ett ställe som känns som hemma där hela familjen kan äta söndagsmiddag men kvällarna är vuxenmys och en naturlig mötesplats att hänga på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s