Periodisk fasta – bra eller bara dumt?

Lämna en kommentar

Denna vecka är jag gästbloggare på den fina siten http://www.kostradgivarna.se . Varje dag t.o.m. fredag kommer ett nytt inlägg från mig där. Välkomna!

Du kan också följa mig på Mat & Miljös Facebook-sida. Gå till http://www.facebook.com/MatoMiljo eller klicka på ”Gilla Mat & Miljö på Facebook” som finns längst ner till höger på denna sidan.

På den här bloggen ska det idag handla om periodisk fasta:

På senare tid har det pratats en hel del om periodisk fasta, eller PF som de invigda säger. Det är alltså att äta dagens måltider under en kortare tidsperiod och fasta resten av dygnet. Detta gör man ofta under en längre tid eller rent av som en livslång strategi. Vissa gör det varje dag, andra kanske en eller några dagar i veckan. För att få effekt ska man fasta minst 16 timmar i sträck och det är smart att inkludera natten i dessa 16 timmar eftersom man då ändå inte brukar äta. De flesta som tillämpar PF fastar på förmiddagen och äter dagens första mål vid lunch. En del väljer istället att skippa dagens sista mål. Man ska alltså inte äta mindre mängd mat, om inte man behöver minska på sitt intag, utan bara ”trycka ihop det” på kortare tid.

Varför gör man detta då? Många gör det för att det sägs boosta fettförbränningen och hjälpa till med viktnedgång. Andra bryr sig inte om viktnedgång utan gör det för att de upplever att de blir piggare och mer alerta, de mår helt enkelt bra med PF.

Första gången jag hörde talas om detta tyckte jag inte det lät som en bra idé. Rent spontant värjde jag mig mot något som jag då uppfattade som onaturligt. Jag menar, hela ens liv har mamma sagt åt en hur viktigt det är med en bra frukost! Inte bara hon, hela samhället har ropat med en mun att ”frukosten är dagens viktigaste mål!”. Och länge har det ansetts som bra att äta ”lite men ofta”, som ett sätt att hålla förbränningen igång. Nu menar anhängarna av PF att det istället är genom att göra längre uppehåll i ätandet som man håller kvar kroppen längre i läget fettförbränning. Så fort man äter så lägger sig kroppen istället i ett läge där maten ska smältas och all näring ska tas om hand och förvaras; man lägger upp förråd för framtida behov och förbränner i det läget just ingenting.

Detta kändes för mig i början som extremt och onaturligt. Men ju mer jag läser och lär mig om kroppen och PF desto mer ändrar jag åsikt. Inte för att jag vill tillämpa det själv, nej PF passar inte mig som har en extrem Skalman-klocka i magen. Om jag inte äter var 4:e timme blir jag skakig och vresig. Fråga min familj så får ni höra! Men för dem som funkar annorlunda och vill testa kan PF vara en god idé. Och den är utmärkt att kombinera med lågkolhydratkost, man kan faktiskt säga att PF bygger på samma tankar om vad som egentligen är naturligt för oss. Om vi tittar på hur våra förfäder åt, så var det sannolikt så att de inte åt så regelbundet som vi gör idag. De åt när det kunde hitta mat helt enkelt. Fick de inte tag på mat så fick de vara utan ett tag. Och ofta fick de säkert ge sig ut och fixa mat innan de kunde äta dagens första mål, som alltså intogs senare på dagen. PF är ur den synvinkeln lika extremt och onaturligt som lågkolhydratkost, dvs inte alls. Istället är det mycket mer naturligt för vår kropp att äta så här än att fylla den med socker och spannmål 5-6 gånger om dagen.

PF är dock INTE bra för dem som har ett osunt förhållande till mat och är ute efter att svälta sig eller plåga kroppen på andra sätt. Inte heller diabetiker bör ägna sig åt PF, det är en för stor utmaning för deras metabola system. Är man elitidrottare kan det också vara svårt, de hinner oftast inte få i sig de stora mängder mat de behöver äta under så kort tid. Kom ihåg: PF ska få dig att må bra, annars ska du sluta!

Så ni som är friska, har ett bra och avslappnat förhållande till mat och har blivit tvingade att äta frukost mot er vilja i hela ert liv; här kommer räddningen i form av periodisk fasta. Ni kan strunta i frukosten! Se bara till att äta bra under resten av dygnet. Och för er som liksom jag behöver äta regelbundet: låt PF vara något för andra och ägna er åt att må bra på andra sätt.

Vill du läsa mer om PF och om PF i kombination med träning? Läs på Jonas Bergqvists blogg. Jonas är sjukgymnast, personlig tränare och kostrådgivare och har bl.a. skrivit boken ”LCHF och träning”.

http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2012/9/15/periodisk-fasta—inget-konstigt-alls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s