Resultat blodsockermätningar lunch/middag!

10 kommentarer

Nu har jag ätit och stuckit och ätit och stuckit. Jag har ju tidigare testat frukostar och mellanmål och som utlovat kommer här resultatet av mina blodsockermätningar av olika luncher/middagar. Det blev en del överraskningar och en del precis som jag trodde. Jag har testat 8 olika måltider och de presenteras i stigande skala med de som påverkade blodsockret minst först. Denna gång tyckte jag det var roligt att göra några måltider som var exakt samma förutom när det gäller tillbehöret. Jag gjorde därför 3 olika köttbullsmåltider med samma mängd Mamma Scan-köttbullar, grönsaker och lingonsylt men med antingen pasta, potatismos och blomkålsmos. Sedan testade jag även mina egna lågkolhydratköttbullar med blomkålsmos för att jämföra köttbullarna. Eftersom tallrikarna inte fotograferats i exakt samma vinkel kan det se ut som om det är olika mängd mat på tallriken, men jag har verkligen ansträngt mig att lägga upp exakt lika mycket, tittat på foton av de tidigare måltiderna etc.

Här är resultatet!

 

Nr 1

Lax med broccoli och cremefraichesås med stenbitsrom.

Bs före: 4,8. Bs efter: 4,7. Sänkning. 0,1

Kommentar: Ingen överraskning här precis. En typisk lågkolhydratmåltid med mycket bra fett i, t.ex. Omega 3 från laxen. Har förtjänat sin förstaplats. Den lilla sänkningen kan bero på att blodsockret hann sjunka lite till medan jag åt eller så ligger det bara inom felmarginalen.

lax

 

Nr 2

LCHF-köttbullar med blomkålsmos, paprika, gurka, lingonsylt (jag tog bara 6 köttbullar här istället för 7 eftersom de var större)

Bs före: 5.8 Bs efter: 6,9. Höjning: 1,1

Kommentar: Här har jag gjort egna köttbullar med grädde och creme fraiche och ägg i smeten, inget ströbröd eller liknande. Höjningen beror sannolikt mest på lingonsylten.

LCHF-kottbullar

 

Nr 3
Whopper meal med pommes frites

Bs före: 4,6. Bs efter: 6,4. Höjning: 1,8

Kommentar: Lite förvånande att blodsockret inte höjdes mer tycker jag, men detta är ju en ganska fet måltid och fettet kan ha dämpat sockerpåslaget. De lärde tvistar om huruvida det är bra att kombinera fett med kolhydrater eller inte men det kan eventuellt göra blodsockersvaret lägre. Den här måltiden är ju oavsett blodsockerhöjningen ingen höjdare att äta mer än i undantagsfall. Den innehåller fetter av tveksam kvalitet samt stärkelse och gluten i bröd och pommes frites. Men för all del, även kött och grönsaker. Man kan ju skippa pommes fritten och strunta i att äta brödet så har man förbättrat måltiden betydligt. Här tog jag lightläsk till, det är förstås bättre att ta vatten.

whopper

 

Nr 4

Mamma Scan-köttbullar med blomkålsmos, paprika, gurka, lingonsylt

Bs före: 3,1. Bs efter 5,6. Höjning: 2,5

Kommentar: Här har jag tagit Mamma Scan-köttbullar (ekologiska) som bl.a. innehåller potatis, potatismjöl, socker och druvsocker. Jag ville jämföra denna måltiden med samma måltid fast med mina egna köttbullar med grädde och creme fraiche. Som väntat blev blodsockersvaret högre här, 2,5 mot 1,1 för de egna köttbullarna.

pastakottbullar

 

Nr 5
Skollunch. Blodkorv, potatisbullar, lingonsylt, morot

Bs före: 5,1 Bs efter: 7,8. Höjning: 2,7

Här ville jag testa en skollunch som jag såg i  skolmatsedeln  i tidningen. Jag reagerade direkt när jag såg den, eftersom den till största delen består av socker och stärkelse. Blodpuddingen görs ju på blod och rågmjöl och potatis innehåller ju en hel del stärkelse som omvandlas till socker i kroppen. Lingonsylten innehåller ju också socker, fast en del fruktos som inte syns i mätningen. Morötterna stod inte med i matsedeln, barnen har oftast en salladsbuffé, men jag lade till dem eftersom det är en grönsak som många barn gillar och kan tänkas ta av på buffén. Jag blir lite ledsen när jag inser att många som jobbar med våra ungars mat tycker att detta är bra mat för barn. Det tycker inte jag! Det blir ett snabbt och relativt högt blodsockersvar som ger en svajande blodsockerkurva. Eftermiddagen lär bli tröttsam och full med sug efter något sött för många barn. Som går till skolans café eller kiosken och köper en kokosboll och en läsk och sedan är det igång igen…

blodkorv

 

Nr 6
Mamma Scan-köttbullar med pasta, paprika, gurka, lingonsylt

Bs före: 2,5 Bs efter: 5,3. Höjning: 2,8

Här är det Mamma Scans ekologiska köttbullar igen, men denna gången med pasta som förstås ger ett högre blodsockersvar än samma måltid med blomkålsmos. Men höjningen skiljer inte alls mycket, vilket förvånar mig. Om man jämför med potatismoset som kommer längre ner så är det stor skillnad. Varför det? Pasta är ju full av stärkelse precis som potatismoset. Den som kan förklara det för mig får gärna göra det. Det kan ju vara köttbullarna eller lingonen som stör förstås, eller någon störning i min kropp just den dagen. Vid tillfälle ska jag testa att bara äta en portion pasta och jämföra med en portion blomkålsmos. Funderar på hur jag ska göra med mängderna. Att väga känns inte rättvist, pasta är ju mycket lättare, både i okokt och kokt skick. Det känns som det rättvisaste borde vara att mäta volymen, tex. äta 2 dl av varje. Så har jag ju gjort i detta experiment, försökt lägga upp exakt lika stora högar av allt. Det borde vara bäst. Eller?

moskottbullar

 

Nr 7 Måltidsersättning. Nutrilett Hunger control choklad

Bs före: 6,5. Bs efter: 9,4. Höjning 2,9.

Kommentar: Ingen överraskning för mig eller många andra lågkolhydratare, men kanske för de som använder såna här produkter och tror att de är bra. Ingredienserna i den här är i fallande skala: skummjölkspulver, vatten, sackaros (socker!), mjölkprotein, lågfettkakao, fibrer, solrosolja (Omega 6!). Och så ett gäng aromämnen förstås. Till slut har de tryckt i diverse vitaminer för att få det att se bättre ut. Visst kan man gå ner i vikt på detta, om man har en bra metabolism,  en väldigt stark karaktär och/eller ett obefintligt sötsug, men hur många av oss har det? De flesta klarar det ett tag, sedan blir de bara mer sötsugna och faller snart tillbaka i gamla dåliga vanor eller värre!

nutrilett

 

Nr 8
Mamma Scan-köttbullar med potatismos, paprika, gurka, lingonsylt

Bs före: 5,1. Bs efter: 8,6. Höjning: 3,5

Kommentar: Ja, här har vi omgångens vinnare. Stärkelsen i potatismoset fällde utslaget och påslaget blev riktigt högt. Detta är inget pulvermos utan hemgjort, ett pulvermos hade förmodligen gett ännu högre utslag gissar jag. Hade jag gjort mina egna lågkolhydratköttbullar till så hade utslaget sannolikt blivit lägre. Den här måltiden kan jämföras med mina egna köttbullar med blomkålsmos som gav en höjning på 1,1.

potmoskottbullar

 

 

Ja, det var lunch/middags-mätningen. Som väntat visar den att man bör ta det lugnt med snabba kolhydrater och dit räknas förstås även stärkelserika produkter som potatis. Pastan var som sagt lite förvånande men jag återkommer med ett isolerat test på bara pasta jämfört med blomkålsmos. Det ska bli intressant! Sedan har jag tänkt mig att jag ska testa olika drycker samt godis och snacks. Som jag sagt tidigare så inser jag att detta inte är särskilt vetenskapligt. Met0den är skakig, det är svårt att vara exakt i portioner t.ex. Fruktos syns inte i mätningarna men påverkar sannolikt kroppen på ett negativ sätt (och man ska inte glömma att vanligt socker, sackaros, består till hälften av fruktos, vilket betyder att man får ett för lågt värde när man mäter efter att ha ätit något med socker i, kroppen får i sig mer socker än vad som syns). Dagsformen hos mig skiftar förstås, vilket kan påverka. Jag har också olika blodsockervärden före måltiderna, vilket gör mig osäker på hur rättvisa värdena egentligen är. Jag menar, är det BARA höjningen som är intressant eller betyder det något vilket utgångsvärde jag har? Jag vet inte.  Till sist är det ju också så att min kropp är bara min och någon annan hade kanske fått ett helt annat svar. Som hobbyprojekt betraktat tycker jag ändå att det ger intressant information. Till mig personligen och förhoppningsvis även till andra.

 

10 tankar om “Resultat blodsockermätningar lunch/middag!

 1. Hej och vad intressant! Speciellt att måltidsersättningen gav ett så extremt högt blodsocker. Förstår vad en stackars bantande människa ska bli hungrig. När det gäller jämförelser mellan pasta och blomkålsmos så mät hur lång blodsockertoppen blir. Mät med lite tätare intervaller tills det har gått tillbaka ner. Pasta är ändå relativt långsamma kolhydrater (får jag för mig) och då kan toppen bli lägre men längre. Du skulle också kunna jämföra finpasta med kungsörnens snabbmakaroner. Får för mig att de senare kan vara lite snabbare…

  När det gäller hur du ska jämföra pasta och blomkålsmos kan ett förslag vara att äta lika många kalorier. Det är nog rättvisast.

 2. För den som läser detta så fortsatte denna diskussion på Mat & Miljös Facebooksida där jag gjort ett inlägg om experimentet och där Ann Fernholm på Ett sötare blod också svarade. Om du vill läsa så klicka på ”Gilla Mat & Miljö på Facebook”, så kommer du till sidan. Eller gå till http://www.facebook.com/MatoMiljo

 3. Intressant! Hur gjorde du för att standardisera hur mycket du rörde dig samma dag före lunchen och dagen innan?

  Det skiljde ju väldigt mycket i blodsocker före luncherna. Påverkar inte det resultatet?

  Är det exakt lika mycket energi i de olika luncherna?

  Hur lång tid efter maten mätte du?

 4. Hej Maria!
  Jag gjorde ingenting för att standardisera hur mycket jag rörde mig, men jag såg till att jag inte hade tränat de närmaste timmarna innan. Jag tränar för övrigt inte särskilt hårt… 🙂
  Ja, det skiljde mycket i blodsocker före måltiderna. Det är därför jag inte har redovisat resultatet i det absoluta värdet utan i höjningen, alltså skillnaden på före och efter. Jag har frågat några duktiga människor om detta och deras uppfattning var att det är höjningen som är intressant. Det skulle dock vara intressant att veta om ursprungsvärdet har någon inverkan på hur stor höjningen blir, det vet jag inte.
  Jag har inte räknat ut kalorimängden i måltiderna eftersom jag inte tror att kalorier som mått är så intressant. Jag tror inte på att en kalori är alltid en kalori, därför att våra kroppar påverkas helt olika av en kalori från fett och en kalori från kolhydrater t.ex. Jag har istället försökt lägga upp en ”normalportion” på tallriken. Det är ju så vi äter i verkligheten, vetenskapligt eller inte.
  Jag mätte 30 minuter efter måltid. jag började med 20, men fann att det ibland fortsatte att höjas. Olika måltider ger ju förstås olika snabb höjning men efter lite tester med olika tider så kom jag fram till att 30 minuter var mest ”rättvist”. Jag kunde förstås stuckit mig var tionde minut efter varje måltid, men tro mig, mina fingrar hade inte gillat det! Det hade varit kul att ha någon slags infart så att man kunde följa blodsockret hela tiden!
  Som sagt, jag är medveten om att en vetenskapsman/kvinna skulle fryna på näsan åt dessa försök, men det är ett rent hobbyprojekt, utfört av en en glad amatör som tycker om att experimentera 🙂

 5. Jätteintressant! Hoppas du orkar testa ännu fler måltider. 🙂

  Det där med rättvisa portionsstorlekar… Det är ju jättesvårt. Egentligen gäller väl sådana här mätningar mest på individnivå, då vi alla har så olika beteenden. Var och en behöver hitta den mat som får just deras blodsocker att hållas lågt. Kan tänka mig att som Ann skrev ovan, att mängden kalorier ändå är det bästa måttet ifall man vill kunna tillämpa resultatet på andra.

  Exempelvis för mig, tror jag det vettigaste skulle vara att äta fri mängd av maten, eftersom det skulle efterlikna mitt verkliga beteende mest. Äter jag lax med brysselkål (gjorde jag idag, jättegott!) så äter jag inte särskilt mycket. Kanske 120 g lax och 100 g brysselkål. Om jag däremot äter långkok på kassler med en grönsallad äter jag betydligt mer, kanske 250 g kött + halv tallrik med sallad, trots att båda målen är lågkolhydrat.

  Äter jag istället en BigMac-måltig så äter jag hela måltiden, och kan antagligen inte låta bli att köpa en godispåse på vägen hem också. Ingen handling är ju isolerad och noga räknat tycker jag då man måste beakta godispåsens blodsockerpåslag också, då man tänker på individnivå.

 6. Intressant. Hade förväntat mig att Nutriletten skulle ge störst ökning då den inte innehåller någon egentlig mat alls som behöver brytas ner.

  Fast att skolornas blodpudding (eller blodkorv för den delen) skulle göras på blod och rågmjöl låter lite naivt. Efter att ha läst innehållsförteckningen på samtliga märken av blodpudding som säljs i affärerna här i stan kunde jag bara hitta en tillverkare som hade blod som huvudingrediens, nämligen Uppsalaföretaget Andersson & Tillman (säljs bara i Uppland tror jag). Det är också den enda blodpudding jag köpt där smaken liknar hemgjord blodmat mer än ”söt plast”, men den är avgjort dyrare än andra märken och förekommer därför knappast i allmänna skolor.

 7. Jag tycker du har helt rätt, Jena, det gäller att fundera på vad som är ens normala beteende och utgår från det när man mäter. Annars har man ju inte så stor glädje av resultaten. Många har frågat mig hur jag räknar, men jag räknar inte alls utan lägger bara upp vad jag anser vara normalportioner, viket en del tycker är konstigt och flummigt. Men som sagt, jag vill bara återskapa mitt eget vardagsätande, och se hur det påverkar min kropp, det är det som är intressant för mig.

  Erika, såvitt jag minns så var det faktiskt blod och rågmjöl i den blodpuddingen jag åt, men jag tror du har rätt, de lägger allt möjligt skräp i dem för att göra det billigare. Tror tyvärr att det fanns en del tillsatser i min, men jag minns inte vilka.

 8. Spännande!!

  Vet inte hur kinkigt det är, men det ÄR olika kh-innehåll i olika färger på paprikor!
  Så det kan vara god idé att hålla även dessa tillbehör så lika (vid färg och mängd) som möjligt vid testningarna… för att ha så lika utgångspunkt på tillbehören som möjligt, för att få så liten felmarginal som möjligt på den punkten!

  Enl SLV’s databas http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx, vilket då torde påverka slutresultatet aningen det oxå!
  => Grön = 3,3 gr kh/100 gr
  => Gul = 4,4 gr kh/100 gr
  => Röd = 5,2 gr kh/100 gr
  => Gurka = 2,1 gr kh/100 gr

  För övrigt verkar du ha vara en fin och spännande blogg, så jag lägger till dig i min lista med bloggar jag följer, så jag inte missar något! 🙂 Ska vid tillfälle läsa lite bakåt oxå!

  • Hej Slottsfrun!
   Tack för ditt inlägg. Jag vet inte heller hur kinkigt det kan vara med paprikorna, men du har förstås rätt och det skadar ju inte att hålla koll på detta en annan gång. Kul att du gillar bloggen, Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s