Kolesterol – bra eller dåligt?

1 kommentar

Jag har inte skrivit på bloggen på ett tag nu vilket beror på att jag ska vara gästbloggare på Kostrådgivarna.se nästa vecka. Det betyder att jag varit fullt upptagen med att få ihop fem bra inlägg som skulle vara klara i morse. Men nu är det klart, förhoppningsvis hyfsat bra och hela nästa vecka kan ni läsa mina inlägg på sidan.

Idag tänkte jag att ska skulle försöka reda ut begreppen kring kolesterol. Det råder en viss förvirring därute har jag märkt, en del missförstånd och en hel del okunskap. Ofta är okunskapen baserad på gamla rön som mynnade ut i totalt felaktiga råd om vad vi bör och inte bör äta. Men låt oss ta det från början:

Vad är kolesterol?
När man läser om kolesterol så kan man lätt få för sig att det är något farligt eller skadligt som vi ska undvika som pesten. Så är det inte. Kolesterol är ett ämne som är livsnödvändigt för oss och som finns i alla våra celler. Det hjälper till att bygga upp cellmembranet, det är med och bildar våra könshormoner och hjälper till med upptaget av D-vitamin bland annat. Kolesterolet transporteras i blodet ut till de celler där det behövs. Transporten sker med olika ”budbilar” som vi kallar för LDL och HDL. LDL transporterar ut kolesterolet till cellerna, HDL kör tillbaka överflödet till levern. Vi brukar kalla LDL för det onda kolesterolet och HDL för det goda kolesterolet. (Om det är svårt att skilja dem åt så kan ni få låna mitt minnestrick: L-Läskigt. H- Härligt :-))

Vad höjer kolesterolet?
Först och främst bör man veta att kroppen till allra största delen tillverkar sitt eget kolesterol. Det sker i levern. Om man får i sig mycket kolesterol via maten så producerar kroppen mindre kolesterol och om man äter mindre så gör kroppen mer. Den kan alltså balansera detta fint på egen hand och vad vi äter är inte så viktigt i detta sammanhang som man har trott. När man mäter kolesterolet så tittade man förr på allt kolesterol tillsammans, vilket ger en helt skev bild av läget. Det är nämligen bra att ha mycket HDL och sämre att ha mycket LDL. Fast allt LDL är inte heller dåligt. Man hade inte heller klart för sig vad som höjde kolesterolet till ohälsosamma höjder utan skyllde allt på fettet, särskilt det mättade. Nu har man börjat begripa att HDL är bra för oss och att LDL är mindre bra i för stora doser, fast det gäller inte allt LDL. När man äter mycket mättat fett så kan kolesterolet höjas, det är sant. Men det är oftast HDL som höjs, vilket är bra för oss. Äter man mycket snabba kolhydrater så sänks HDL, vilket inte är bra. Då kan risken för hjärt- och kärlproblem öka.

Men LDL då, det är ju inte så bra?
LDL är förmodligen inte bra i för stora doser. Men nu har man upptäckt att LDL kan se olika ut. Den finns både i stora fluffiga bitar och i små elaka bitar. De små elaka fastnar på kärlväggarna och kan härskna och orsaka inflammationer där, det är ingen höjdare. Dessa inflammationer kan vara en av orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar. Därför vill vi helst ha de stora fluffiga varianterna. Men var kommer de små elaka ifrån då? Jo, från ett högt intag av snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl! Det lustiga är att när man mäter LDL så märks främst de fluffiga snälla bitarna, eftersom de är större och alltså tar större plats. Man får alltså lätt en helt felaktig bild av vad det höga LDL-värdet betyder för kroppen och börjar ofta medicinera fast det inte är någon fara på taket. Medicineringen kan snarare vara dålig för oss eftersom den tar bort en del av det viktiga, bra kolesterolet som vi behöver. Det finns dock ett annat sätt att mäta där man ser till antalet LDL-partiklar, som är mera rättvisande. Det kallas för apokvot. Då delar man antalet LDL-partiklar med antalet HDL-partiklar. De som går på lågkolhydratkost har vanligen ett mycket lågt och bra värde.

Varför gör di på detta viset? Säger att kolesterol är farligt?
Ja, det kan man undra. Jag tror det finns flera förklaringar. En är att doktorer och forskare inte gärna vill erkänna att de har haft fel hela tiden och att deras råd har gett patienter en sämre hälsa. Alltså klamrar man sig fast vid de gamla dåliga kostråden som ett sjunkande skepp. En annan är att läkemedelsbranschen tjänar enorma pengar på att sälja statiner, dvs kolesterolsänkande mediciner. Enligt dem har man för högt kolesterol om man har ett värde över 5 mmol/l. Det innebär att ungefär 70 % av Sveriges  30-50-åringar borde ta statiner! Kan det stämma? Skulle inte tro det! Och glöm bort Becel och andra onaturligt fuskprodukter som utlovar sänkt kolesterol. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle sänka något kolesterol. Och det finns mycket litet som tyder på att vårt kolesterol verkligen behöver sänkas, utom i enstaka fall. Ät riktigt smör! Om du fortfarande känner dig tveksam så titta på innehållsförteckningen på ett lättmargarin som Becel och titta sedan på ett smörpaket som t.ex. Bregott. Vilket känns bäst att sätta i sig?

Vill du lära dig mer om kolesterol? Läs läkaren Andreas Eenfeldts snabbkurs i kolesterol här: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

En tanke på “Kolesterol – bra eller dåligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s