Goda fröknäcke och ostmuffins

2 kommentarer

Idag kände jag för att greja lite i köket och därför blev det först fröknäcke till frukost och sedan ostmuffins till fika. Det kändes passande med en lite extra ansträngning idag eftersom söndagarna  för oss är uppryckningsdagen efter lördagens utsvävningar. Lördagar är  ”Äta vad jag vill-dagen” och då slinker det ner allt möjligt. För mig funkar det inte så bra med totalförbud, det känns trist. Men om jag säger till mig själv att det här får jag bara äta på lördagar, då känns det helt OK. Och när lördagen sedan kommer så upptäcker jag ofta att det var inte så viktigt och så äter jag hyfsat bra ändå. Men en frukostbulle brukar det bli på lördagen och det lär vi fortsätta med så länge vi inte har lyckats hitta något som är lika gott som vår älskade ciabatta eller surdegsbaguette.

Uppryckning som sagt! Jag har länge tänkt att jag ska testa att göra eget fröknäcke. Det finns med i många lågkolhydratböcker men jag har inte kommit mig för förrän nu. Jag slog upp en bok jag inte använt på ett tag och si, där hittade jag ett busenkelt recept. Boken är gjord av Monique Forslund och ser ut så här:

kokbokmonique

Här finns många bra recept för barnfamiljen och receptet på fröknäcke såg ut så här (klicka på bilden för att göra den större):

receptfrö

Jag tog lite fler olika fröer än vad som stod, istället för 200 g solrosfrö så tog jag 100 gram solrosfrön och resten pumpafrön och lite chiafrön. Tyckte det var roligt med olika sorter och chiafrön är väldigt rika på omega 3, vilket känns bra. Varför man skulle skära med pizza-slicer förstod jag inte, när brödet kom ut ur ugnen fanns det inte ett spår kvar av de tjusiga rutor jag skurit, men jag bröt bitar istället och det gick lika bra.

knäcke

När de var klara lade jag Philadelphiaost på en och leverpastej på en. Sedan provade jag även en med gräddost. Vad vi tyckte? Naturell var det ganska trist (skulle nog tagit mer salt), men med pålägg blev det riktigt gott tyckte både jag och maken! Till och med 13-åringen tyckte om det och ville ha mer. Det här kommer vi att göra mer framöver!

knäcke2

Till eftermiddagsfikan var det sedan dags att göra ostmuffins. Det här har jag gjort innan och vet att det blir gott, men jag har inte haft med det på bloggen innan så här kommer det. Receptet är Anna Halléns, men det finns varianter i andra böcker, precis som med knäckebrödet.

kokbok

Här är receptet (klicka på bilden för att få den större):

receptknäcke

Jag valde en egen fyllning av lök och bacon som jag tärnade och stekte först. Det var ett försök att blidka barnen som brukar gilla bacon (jag la ingen lök i deras), men tyvärr funkade det inte. Maken och jag gillade muffinsen men barnen frynte på näsan. Och några åtta muffins blev det inte, bara sex, men det räckte bra med en var eftersom de är så mäktiga. Nästa gång provar vi någon annan fyllning. Anna Hallén påstår att det går bra att göra en söt variant med vanilj och stevia men jag är lite skeptisk. Men en dag när jag känner mig äventyrlig så provar jag väl det med!

 

muffins

2 tankar om “Goda fröknäcke och ostmuffins

 1. jag brukar köra detta:
  ca 12 muffins
  6 ägg
  ca 0,5-1 dl kött, bacon etc tillagat och i bitar (1/4-1/2 cup)
  ca 1 dl grönsaker i bitar (tomat bäst) (1/2 cup)
  1/4 tsk salt (tänk på att bacon ger sälta så kan påverka hur mycket du behöver)
  1/8 tsk peppar
  ca 0,25 dl majonnäs (1/8 cup)
  0,25 dl vatten (1/8 cup)

  kan även addera ost, salsa, lök så blir det istället mexikanska muffins.

  Blanda smeten och lägg lite kött i botten på varje form, ev även grönsakerna. Häll på blandningen och kör i ugnen på 175 grader C, i ca 15-20 min. När en tar ut dem fortsätter de bakas en liten stund så se till att de är nästan inte är kladdiga. Kan sparas i kylen några dagar eller frysas. Perfekt mellanmål på utflykten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s