Socker till lunch i skolan

2 kommentarer

Idag kopierade jag en skollunch som jag såg på skolmatsedeln i tidningen häromveckan och åt den till lunch. Jag reagerade när jag såg matsedeln och tänkte att det här vill jag ha med i mina blodsockerexperiment. Fast egentligen tror jag inte den är så ovanlig och det är väl det som är det värsta. Om man inte är inne på det här med lågkolhydratkost så tror jag inte man reagerar överhuvudtaget.

Vad ungarna fick? Blodkorv, potatisbullar, morötter och lingon. Det är ju i stort sett bara stärkelse och socker (och stärkelse omvandlas ju till socker i kroppen så i stort sett bara socker). Och visst, en och annan vitamin och järn förstås. Det är ju bra, men det finns bättre sätt att få i sig det.  Jag minns inte vad de fick för grönsaker så jag la själv till morot som jag uppfattar som en vanlig grönsak i skolmatsalar och någonting som de flesta ungar gillar och kan tänkas äta. Jag la upp det enligt tallriksmodellen som de ju gör i skolan. Fast om ungarna själva gör det är förstås tveksamt, hade det varit mina ungar så hade det blivit övervägande potatisbullar och lingonsylt, vilket hade gjort resultatet ännu värre!

Precis som jag trodde blev det en rejäl blodsockerhöjning på den här lunchen. Efter 30 minuter visade mätaren på 7,8! Nu började jag i och för sig ganska högt, förmodligen för att jag tränat en stund innan, jag låg på 5,3 före måltiden, men det är ändå en ordentlig höjning. Enligt vissa experter bör man aldrig ligga över 7,5. Och detta ger vi alltså till barnen i skolan och tror att det är bra mat! Inte konstig de blir först överpigga och sedan trötta och hängiga på eftermiddagen. Det här borde kanske snarare serveras som lördagsgodis.

Nästa vecka kommer jag att publicera resultaten av mina lunch och middagstester. Jag var bara tvungen att tjuvstarta med denna!

blodkorv

2 tankar om “Socker till lunch i skolan

  1. Visst! Precis vad man kunde vänta sig. Det är ju alldeles förfärligt att sådana här luncher stoppas i våra skolelever. Förutom att blodsockret går i taket, insulinet sprutar, fettet lagras så blir de stackarna ju hungriga igen efter (högst) några timmar och då är det förmodligen kioskens godis som gäller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s