Varför går inte alla ner i vikt med lågkolhydratkost?

Lämna en kommentar

Många som testar lågkolhydratkost, LCHF eller liknande, går ner ordentligt i vikt om de tidigare varit överviktiga. Detta trots att de äter god mat och aldrig är hungriga. Ofta försvinner deras sötsug också. Då blir deras vänner lite smått avundsjuka, tänker ”jag ska minsann också prova” och sätter raskt igång. Besvikelsen blir därför, förståeligt nog, ganska stor när de har kört någon vecka eller två och inget händer med vikten. De drar då slutsatsen att lågkolhydratkost är rena bluffen eller att de är ett hopplöst fall och att inget någonsin kommer att funka. Lika bra att äta en bulle till. Eller två.

Känner du igen dig? Det behöver förstås inte vara något fel på lågkolhydratkost som idé eller på dig utan det kan finnas en rad anledningar till att vikten står stilla. Här kommer några:

1. Du äter för mycket kolhydrater i form av laktos/mjölksocker. Många recept innehåller grädde, creme fraiche eller yoghurt. Inget fel i det om man är normalviktig men vill man gå ner i vikt kan det bli för mycket. Dels får du i dig lite för mycket socker, dels kan det trigga ett sötsug  så att du äter mer av sånt som du inte borde. Dra ner på mjölkprodukter ett tag eller ta bort dem helt. När du nått din målvikt kan du lägga till dem igen lite försiktigt och se vad du tål, både vad gäller vikten och sötsuget. Ost är dock inte alls lika kolhydratrikt som fil, yoghurt, grädde, creme fraiche och mjölk, så det kan du fortsätta med.

2. Du äter för mycket. Det sägs ju att med lågkolhydratkost så kan man äta hur mycket man vill eftersom man blir mätt av fett. Det stämmer bra för de flesta, men om man har bantat mycket kan man ha satt mättnads- och hungerhormoner ur spel. Man känner helt enkelt inte när det är lagom att sluta äta. Dessutom kan du ha vant dig vid att äta stora mängder och tror att  mätt betyder proppmätt. Det gör det inte. Ät sakta och sluta när du är nöjd, inte proppmätt. Tänk på att det tar en stund innan du blir nöjd, maten måste hinna landa i magen, så ta gärna en paus då och då och känn efter. Om du är osäker på vad som är lagom så tänk så här till lunch och middag: En handflata (med fingrar) kött, fågel eller fisk, en handflata grönsaker och 1/2-1 dl sås (om du äter majonnäs eller kryddsmör el. dyl så räcker 2-3 msk). Och så är det mellanmål. Många som äter lågkolhydratkost äter inte mellanmål eftersom de står sig så bra på 3 mål om dagen. Ingen förbjuder dig att äta mellanmål, men fundera på om du gör det för att du är van vid det och känner dig lite sugen eller på om du verkligen behöver det.

3. Du äter för lite/för lite fett. Du sitter kvar i det gamla och tror att viktnedgång handlar om hunger eller att fett är farligt. Då kommer din kropp att sänka förbränningen för att spara det lilla den får. Försök släppa det där nu och ät och njut!

4. Du har jojobantat mycket i ditt liv. Din kropp är förvirrad och vet inte vad den ska tro. Den har satt förbränningen på sparlåga och vågar inte släppa efter för snart kommer det nog en ny svältperiod. För dig gäller det bara att ha tålamod,  fortsätt som du börjat så att kroppen kan bli trygg, och våga tro att det vänder så småningom.

5. Du är stressad och/eller sover dåligt. Stress är en viktig anledning till viktuppgång, särskilt lätt är det att lägga på sig av det farliga bukfettet om man har ett ständigt påslag av stresshormoner. Du måste försöka ta tag i din situation, stressa mindre, och ta hand om dig. Jag vet, lätt att säga tulipanaros, men det finns kanske något du kan göra här för att minska din stress. Rensa i dina åtaganden så gott det går och hjälp kroppen att slappna av med meditation, massage, varma bad, spikmatta, yoga t.ex.

6. Du väger redan lagom mycket. Du kanske har orealistiska förhoppningar om hur din kropp ska se ut. Om du fyllt 40 kanske du inte kan ha en 18-årings kropp längre, och då gäller det att gilla det läget. Och våra kroppar vill ofta inte vara trådsmala. De är smarta och inser att en liten muffinsreserv runt midjan kan vara bra att ha. Och det är kanske inte hela världen?

7.. Ska jag inte säga att du tränar för lite? Nej, inte om vi bara pratar viktnedgång. Om, vi pratar om hälsa i allmänhet vill jag gärna framhålla vikten av att röra på sig, men för viktnedgången spelar det inte så jättestor roll. Däremot är det viktigt att röra på sig för att må bra, det kan också göra att stressen minskar och sömnen blir bättre. Och du behöver inte mala på ett gym om du inte gillar det. Hitta ett sätt att röra på dig som du tycker är kul, gärna utomhus så du får luft och ljus; promenera, cykla, åk rullskridskor, jobba i trädgården. Det du gillar är det som blir av i längden!

Så ge inte upp lågkolhydratkosten! Det kommer att hända. Och medan du väntar så passa på och njut av den goda maten och de hälsofördelar som lågkolhydratkost ger. Du blir piggare, gladare, får mindre värk, bättre matsmältning, bättre hy, glansigare hår. Med mera, med mera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s