Ny kokbok och en fantastiskt god kasslergratäng

2 kommentarer

Jag har köpt en ny kokbok för jag vet inte vilken gång i ordningen. Det är alltid likadant, jag köper en kokbok som verkar bra, tar hem den, bläddrar igenom, tycker att det verkligen ÄR bra, lagar 4-5 olika recept. Sen hittar jag en ny kokbok jag vill ha, köper den, tar hem den…osv. Tur att det inte är så himla tjocka böcker! Men någon gång ska jag laga alla de där rätterna i mina böcker som jag aldrig provat. Tror jag…

Nå, häromdagen gjorde jag det alltså igen. Jag var bara tvungen att köpa kostrådgivaren Åse Falkman Fredrikssons nya bok ”Viktminskning med LCHF” eftersom jag hört talas om den och blivit nyfiken. Och jag blev inte besviken utan tycker den är riktigt bra. Jag har lyckligtvis inga större behov av viktminskning själv längre men jag tar gärna in bra råd för klienters räkning. Och maträtterna kan ju ätas av alla. Som så många LCHF-kokböcker så inleds den med ett kort faktaavsnitt. Här handlar det om Åses egen viktresa genom åren och hur hon äntligen kom på rätt köl med hjälp av LCHF. Man får också möta Åses väninna Anna som gått ner 46 kilo på ett och ett halvt år! Många väntar sig en quickfix med LCHF och för en del går det snabbt att gå ner i vikt. För andra kan det ta längre tid, särskilt om man jojobantat och stressat kroppen innan, så det gäller att ha tålamod och komma ihåg att detta är en livsstil, inte en tillfällig metod. Medan man väntar på viktminskningen så kan man njuta av alla de andra hälsofördelarna man får som att man blir piggare, gladare, får bättre mage, mindre värk osv.

I boken får man sedan lite fakta kring LCHF samt praktiska tips på vad man ska tänka på om man vill gå ner i vikt och vad orsakerna kan vara om man inte lyckas med viktminskningen. Därefter börjar själva matlagandet och här finns en uppsjö av recept som verkligen ser goda ut.  Författaren har delat upp det i veckomenyer med en rätt för varje dag, men det kan man ju göra som man vill med. Jag tänker strunta i det och hoppa lite som jag vill. Så här ser boken ut:

 

kokbokase

 

 

Jag blev verkligen sugen på att testa allt möjligt men började med att laga en kasslergratäng. Kassler är ofta ganska trist i min mening men det här blev verkligen jättegott, som Tina skulle ha sagt. Här är receptet (klicka på bilden om du vill ha den större):

kasslerrecept

 

 

Jag serverade inte blomkålsris till utan squashpasta (hyvla en squash med potatisskalaren så det blir lite som tagliatelle) och en sallad med salladsmix, gurka, paprika, purjolök, avocado, diverse frön, olivolja och italiensk salladkrydda. Tyvärr glömde jag att ta en bild, men jag lägger in Åses egen bild här så kan ni se hur det ska se ut. Lycka till och smaklig spis!

 

kassler1

2 tankar om “Ny kokbok och en fantastiskt god kasslergratäng

  1. Hej!
    Tack för ditt inlägg! Vad som är riktig LCHF eller inte bryr jag mig inte så mycket om. Jag tror inte det finns en tallrik för alla utan man måste hitta sin modell som man mår bra på, Grunden för mig är att försöka eliminera socker, stärkelse, gluten och tillsatser så mycket som möjligt och att äta naturliga fetter. Sedan är målet att njuta och må bra med riktig, naturlig mat (om mjölkprodukter är naturlig mat för oss är förstås tveksamt men så länge jag mår bra på det så kör jag på eftersom jag tycker det är gott och inte tror det skadar mig). Jag äter alla grönsaker och alla mjölkprodukter fast sällan vanlig mjölk. Jag brukar inte kalla min mat för LCHF utan istället lågkolhydratkost eftersom jag inte gillar etiketter. Så fort man ansluter sig till en strikt modell så börjar folk ha åsikter om hur man borde göra eller vara och det vill jag undvika. Med detta sagt så ska jag försöka svara på din fråga. De flesta tycker att creme fraiche och tomater hör till LCHF, strikt eller ej. Jag vet att det finns somliga som tar bort tomater, men det är såvitt jag har sett inte särskilt vanligt, Man brukar äta ovanjordsgrönsaker, men ta bort majs eftersom det är väldigt sött. Creme fraiche anses OK, men om man vill gå ner i vikt så kan det vara en bra idé att ta bort eller minska produkter med mycket mjölksocker i, som mjölk, fil, creme fraiche till exempel. Då kan det också vara bra att ta bort rotfrukter eftersom de är ganska kolhydratrika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s