Goda och enkla ostplättar

3 kommentarer

Idag gjorde jag ostplättar, en gammal favorit. Jag vet inte riktigt varför de heter så, de har inte mycket gemensamt med plättar tycker jag, men låt gå. Urenkla att göra och man kan ha dem till allt möjligt. Frukost, mellanmål, tillbehör till soppan, kvällsmat. Receptet har jag har hämtat ur boken ”Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok. (Jag noterar att alla kokböcker med lågkolhydratkost heter något med LCHF oavsett om det är strikt LCHF eller ej. En av författarna berättade för mig att det i hennes fall var ett krav från förlaget. Och så är det säkert i fler fall. LCHF säljer nämligen 🙂 )

Till saken! Så här gör man:
Blanda 3 ägg, 3 dl riven ost och 3 matskedar majonnäs. Klicka ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper på en plåt. Krydda gärna, vi tog basilika på några, oregano på några och cayennepeppar på några. Grädda i ugnen på 250 grader tills de har blivit gyllenbruna (ca 5-7 min).

Idag åt vi dem till frukost tillsammans med varsitt kokt ägg. Vi testade med lite olika pålägg på, något vi aldrig gjort förut, och det var riktigt gott. Jag tog bara smör, maken tog räkost och gurka. Båda tyckte det var gott. Kan tänka mig att det också är gott med lite skinka på, det får vi testa nästa gång.

ostplatt

3 tankar om “Goda och enkla ostplättar

 1. Har ätit LCHF innan men inte strikt då jag tränar och inte behöver gå ner i vikt så tillåter mig ibland något som kanske inte är helt ok. Äter dock inte alls gluten då jag blir helt kass av detta. Nu ska jag på försök även undvika mjölk på läkares inrådan och det känns som om många av mina favoritrecept försvann. Helst ost och keso. Har börjat titta på paleo istället då jag inte vet om jag vill börja äta tofu, havre, rismjölk etc.

  Är paleo bäst då och vad kan man annars ersätta med om man vill fortsätta med lchf? Känns som havremjölk är bara kolhydrater inget protein så säkert likaså med havregrädden osv.

  Tips mottages gärna!

 2. Hej Anna!
  Förlåt att jag har dröjt med svaret, det kom annat emellan som jag var tvungen att prioritera. Min första undring när jag ser din fråga är om du bara ska undvika laktos och alltså kan äta laktosfria produkter, eller om du även ska undvika mjölkprotein, vilket innebär att laktosfria produkter går bort. Laktosfria produkter är helt OK i LCHF, däremot inte rismjölk eller havremjölk eftersom de innehåller mycket stärkelse som omvandlas till socker i kroppen. Sojaprodukter anses inte heller OK eftersom soja innehåller en hel del tveksamma ämnen. Läs mer om soja här:

  http://www.lchf.se/Startsida/tmpInfoomLCHF/Kosten/Protein.aspx .

  Om du ska undvika alla mjölkfria produkter så kan du ju välja att antingen äta LCHF utan mjölkprodukter eller paleo. Både paleo och LCHF utesluter socker och mjöl, men paleo-anhängarna äter frukt vilket LCHF:arna inte gör. En del paleo äter fettsnålt medan andra är mer lika LCHF:arna där. Och som du säger; LCHF:arna äter mjölkprodukter vilket palelo-folket inte gör. Jonas Bergqvist förklarar skillnaderna mellan LCHF och paleo på ett bra sätt här:
  http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2012/8/15/lchf-eller-paleo—whats-the-difference/

  Egentligen tycker jag inte det spelar någon roll vad du kallar din kost, du kan glida mellan LCHF och paleo tills du hittar något som passar dig. När det gäller att ersätta mjölkprodukter helt så finns det ju även kokosmjölk och koksgrädde och mandelmjölk. Många LCHF:are dricker också en blandning som kallas för äggmjölk. Googla på LCHF äggmjölk så hittar du recept. När det gäller fett att steka eller baka med så är kokosfett en utmärkt ersättning för smör.
  Ja, det var lite tips, hoppas det kommer till nytta. Om du vill ha fler tips så googla, det finns massor av tips på nätet.
  Lycka till!

 3. Tack för ditt svar! Jag ska undvika mjölkprotein så allt går tyvärr bort. Det svåraste är nog osten som jag saknar så. Så svår att hitta något ersättningsprodukt till också. Jag äter bär men bara frukt i min gröna smoothie till vardags då jag annars tycker den blir för besk (har i bladspenat, broccoli, en bit banan, avokado och kokosmjölk). Ibland blir det mer frukt då och då istället för godis men har börjat tycka det är väldigt sött. Ska bege mig ut och googla mera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s