Blodsockertest – fikor!

3 kommentarer

Jag skrev häromdagen att jag skulle vänta med att avsluta mitt blodsockertest på fikor/mellanmål till jag fått lägre fasteblodsocker och sedan testat ett par fikor till. Nå, det verkar dröja att komma ner i blodsocker efter julens utsvävningar trots att jag nu går på strikt lågkolhydratkost sedan i onsdags. Jag ligger nu på ca 8 mmol/l, jämfört med ca 3-3,5 före jul. Det verkar som om kroppen behöver längre tid än jag trodde för att komma tillbaka till de gamla, låga nivåerna. Det blev ju ett intressant experiment i sig, att se hur lång tid det tar. Det är ju förstås inte bara julgodis och kakor som åstadkommit dessa höga nivåer, utan även mitt blodsockerexperiment. Ingen kropp mår bra stora mängder risifrutti, jordgubbsfil med frostflingor och annat dundersött som jag har satt i mig under testet. Och så julgodis på det… Kanske blev min höjning också högre än den hade blivit på andra eftersom min kropp är van vid lågkolhydratkost?

Jag bestämde mig därför för att redovisa de 7 fikor jag har testat. Jag tänkte testa frukt och riskakor också men jag kan göra det senare. Eftersom mitt fasteblodsocker har höjts successivt under denna testperiod så har jag rangordnat fikorna efter höjning denna gången, inte efter det absoluta slutvärdet. Det blir förmodligen mer rättvist på det sättet. Fast jag vet inte om ursprungsvärdet påverkar slutvärdet. Dvs om man har ett lågt fasteblodsocker, blir höjningen högre då än om man redan har ett högt värde? Vet ej! Jag hoppas att någon som är klokare än jag kan svara på det.

Den fika som har lägst höjning kommer först och ”bovarna” sist. Om jag inte angett någon dryck så har jag antingen inte druckit något till eller så har jag druckit vatten eller lightdryck, som inte påverkar blodsockret.

Bs betyder blodsocker

Fika nr 1
Keso med torkad frukt och nötter, färdig förpackning.

Bs före: 5,1 Bs efter: 4,7. Sänkning: 0,4

Kommentar till sänkningen: Värdet borde inte ha sänkts här. Det bör ha blivit en del socker från den torkade frukten (som dessutom är lite sockrad utanpå), men det var å andra sidan mycket små mängder frukt. Dessutom innehåller frukt (och socker) mycket fruktos som inte ger utslag på mätningen. Mätaren är förmodligen heller inte superexakt. En ännu bättre idé är att göra denna fikan själv, med Keso, bär och nötter, utan socker, men om man är i farten på stan är detta ett bra alternativ. OBS! Här finns det anledning att jämföra med Risifrutti nedan. Vilket väljer du?)

kesofrutti

Fika nr 2
Chokladkaka LCHF (mix från Blending Bliss) med bär

Bs före: 4,7 Bs efter: 4,8. Höjning: 0,1

Kommentar till höjningen: Det här var väntat. Kakan innehåller varken varken socker eller vanligt mjöl. Den är bakad på kokosnötsmjöl och sötad med sukrin som anses vara en naturlig form av sötning och som inte höjder blodsockret. Många ifrågasätter dock fikor med söta smaker eftersom de kan trigga ett sötsug. Den lilla höjningen kommer förmodligen från bären.

c-kaka

Fika nr 3 Lingongrova med smör, ost och gurka.

Bs före: 6,5 Bs efter: 7,0. Höjning: 0,5

Kommentar till höjningen: Jag hade förväntat mig större höjning här eftersom Lingongrova, förutom stärkelse, innehåller både sirap och socker. Förklaringen kan vara dels att socker och sirap är hälften fruktos, som inte syns i mätningen, och dels att både fullkornet i brödet och fettet i smör och ost kan ha dämpat sockerpåslaget.

macka

Fika nr 4
Smoothie  med vaniljyoghurt och bär från Redfellas ( ett café på stan)

Bs före: 3,3. Bs efter: 4,7. Höjning: 1,4.

(Kommentar till höjningen: Här kan man med fördel jämföra med smoothies som man gör hemma. När jag testade hemmagjord smoothie som frukost så blev påslaget endast 0,4. Då åt jag i och för sig ett ägg till, vars fettinnehåll kan ha bidragit till den låga höjningen. Jag tror ändå att det blir stor skillnad om man gör en egen smoothie och undviker sötning/sötar naturligt samt tillsätter bra fett som t.ex. kokosolja och protein som t.ex ägg eller proteinpulver. Om man köper en smoothie på stan innehåller den ofta sötad vaniljyoghurt och kanske frukt istället för bär. Sötningen i vaniljyoghurten är dessutom hälften fruktos som inte syns i mätningen. Smoothie på stan är dock ändå mycket bättre än bull- eller kakfika, se nedan.)

Bild saknas, tyvärr. Jag glömde ta foto…

Nyponsoppa (färdig i tetrapak) med mandelbiskvier

Bs före: 3,4 Bs efter: 5,0, Höjning: 1,6

Kommentar till höjningen: Här hade jag väntat mig en större höjning eftersom både soppan och biskvierna är supersöta. Men återigen, en stor del bör vara fruktos som inte syns i mätningen.

nypon

Risifrutti med jordgubbssylt, färdig förpackning köpt i mataffär

Bs före: 5,1 Bs efter: 7,8. Höjning: 2,7

Kommentar till höjningen: Samma som nyponsoppan. Men även om höjningen blev mindre än väntat, så bör man jämföra med Keson, som är samma slags mellanmål, men som inte höjde blodsockret alls.

risifrutti

Lussekatt, ballerinakex, läsk (ej light)

Bs före: 3,4 Bs efter:  8,7. Höjning: 5,3

Kommentar: Ja, här har vi den riktiga boven, inte helt oväntat. Ändå ser många fikor ut så här i svenska hem, tror jag, särskilt i barnfamiljer, där barnen  dricker läsk medan de vuxna dricker kaffe eller te (som inte höjer blodsockret nämnvärt). Läsken är naturligtvis en stor del av resultatet, men lussekatten och kexen är inga höjdare de heller, fulla med socker och vetemjöl som innehåller stärkelse och gluten. Stärkelse höjer blodsockret, gluten påverkar negativt på andra sätt som jag får återkomma till. Ett alternativ är att välja light-läsk förstås, men många känner sig tveksamma till sötningsmedel och vad de har för inverkan på kroppen. Det bästa är att välja vatten, kanske med bubbel och någon smaksättning (lägg i citron eller bär) för att det ska kännas festligare, men det tycker många barn är trist. Saft är inte heller något bra alternativt eftersom det är väldigt sött. Svårt! Jag kommer att återkomma med ett test på drycker framöver.

lusse

Det här blev riktigt intressant och resultaten blev ungefär som väntat, fast inte helt. Det ständiga problemet är ju att fruktos inte syns i mätningen. Man bör komma ihåg att vanligt vitt socker (sackaros) innehåller hälften fruktos. Om en produkt med mycket vanligt socker i får ett lågt utslag på blodsockret så är det troligtvis förklaringen. Att fruktos inte syns på mätningen betyder dock inte att det är ofarligt. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som skrivit den utmärkta boken ”Ett sötare blod” och driver en blogg med samma namn, var vänlig nog att kommentera mitt förra experiment (frukostar, läs mer här) och skrev då så här om fruktos:

”När vi matar kroppen med fruktos, samtidigt som blodet är fyllt med glukos, kommer levern att omvandla fruktosen till fett, triglycerider. I Ett sötare blod berättar jag om hur dessa packas tillsammans med kolesterol i fettpartiklar (VLDL) i blodet. När levern överproducerar triglycerider kommer dessa fettpartiklar att ändra storlek och det leder till den blodfettrubbning som är kopplad till bukfetma och typ 2-diabetes.”

Det finns all anledning att vara restriktiv även med fruktos alltså. Läs mer på Anns blogg här.

Nu ska jag vila mig lite från tester tills mitt fasteblodsocker är nere på normala nivåer. Sedan ska jag testa luncher/middagar och efter det har jag planer på drycker samt godis och snacks.  Det ska bli kul!

3 tankar om “Blodsockertest – fikor!

  1. Hej, Johanna! Jag skulle vilja tacka dig för den här bloggen och den nyttiga informationen.

    Sedan skulle jag också vilja påpeka att keso och risifrutti inte alls går att jämföra med varandra, om jag alltså förstått rätt vad de innehåller. Jag bor inte i Sverige och har aldrig ätit svensk keso eller risifrutti, men keso är ju cottage cheese, eller hur? Det är ju alltså en mejeriprodukt. Å andra sidan är risifrutti risgrynsgröt och ris är en stärkelserik produkt, det är inte alls samma sak som keso. Detta kan förklara varför keson, om än med torkad frukt, inte höjde blodsockret lika mycket som risifruttin.

  2. Hejsan!
    Tack för ditt inlägg. Trevligt att du gillar bloggen!
    Du har helt rätt i det du säger och jag är inte alls förvånad att det blev skillnad i mätningarna. Jag menar bara att de är rätt så lika i utseende, konsistens och metod (plastburk, sked och fyllning i locket) och man hittar dem ofta på samma ställe i affären. MEN det är mycket smartare att välja Keson, förstås.

  3. Ja, man får inte förlita sig på affärer, utan får utbilda sig och göra informerade val… Det är så vår nutid ser ut. Tyvärr tror de flesta att de gör ett bra och informerat val, när de väljer lightprodukter eller köper sötad yoghurt för att yoghurt är nyttigt… Det är jättespännande med dina mätningar, hoppas att fler får upp ögonen för hur olika typer av mat påverkar kroppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s