Blodsockertopp!

2 kommentarer

Som jag tidigare nämnt så har julen inneburit en hel del dum-ätande, dvs julgodis, kakor, bullar och annat sockrigt. Det är en årlig tradition att familjen släpper loss och äter sådant som vi inte borde under jul och nyår. När vardagen sedan börjar så skärper vi till oss och börjar äta vettigt igen. Denna gång sammanföll  dum-ätandet med mina blodsockerexperiment, vilket gjorde mig medveten om hur kosten påverkar inte bara blodsockersvaret efter en måltid utan även fasteblodsockret. Efter några dagars frossande märkte jag hur mitt normalt väldigt låga fasteblodsocker (runt 3 mmol/liter) började stiga. Först till 4, sedan 5, sedan 6 osv. När det häromdagen nådde 8 blev jag lite nervös. Man brukar  normalt ligga mellan 4 och 6 och man bör aldrig ligga över 7,5. Jag har dessutom en gammal varning hängande över mig sedan tiden jag var gravid och hade graviditetsdiabetes. Då sa min diabetesdoktor att jag löper 30 % risk att utveckla diabetes inom tio år. Att ha 8 i fasteblodsocker känns då inte så bra! Alltså har jag nu gått tillbaka till min vanliga lågkolhydratkost och tänker köra strikt LCHF tills mitt fasteblodsocker är nere på normala nivåer. Efter ett dygn har det sjunkit till 7, vilket känns bra, och jag förväntar mig att det ska fortsätta sjunka. 

Mina blodsockerexperiment får vänta några dagar tills jag är nere på normala nivåer. Sedan ser jag inga problem med att äta enstaka måltider med mera socker/stärkelse i, i rent experimentsyfte. Och då kommer alltså de utlovade fika-testerna att publiceras här. Jag har redan testat 7 olika fikor, men jag vill testa frukt och riskaka också, innan jag förklarar experimentet  för avslutat. Jag har också börjat testa några olika luncher/middagar, vilket blir nästa projekt. Om jag har några fingertoppar kvar då alltså…

2 tankar om “Blodsockertopp!

  1. Hej Johanna, har en kompis som är diabetiker och hon har märkt av en mer stabil blodsocker nivå sedan hon har börjat med låg kolhydratkost, blir intressant att följa ditt experiment.

  2. Hej Helen!
    Tack för ditt inlägg! Ja, det är definitivt en god idé att pröva lågkolhydratkost när man är diabetiker. Jag menar, diabetes handlar ju om att kroppen inte kan sänka ens blodsocker på naturlig väg och då är det ju en god idé att äta mat som inte höjer blodsockret. Jag vet diabetiker som kunnat sluta med insulin helt efter att de börjat äta lågkolhydratkost. Konstigt att man inte kommit på det i diabetesvården förrän nu (och inte ens nu på många ställen om jag är rätt underrättad).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s