Julgodis utan socker – trist?

Lämna en kommentar

På allmän begäran (nåja, det kom EN begäran) så ska jag de närmaste dagarna testa att göra julgodis med lågkolhydratprofil. Vi börjar med något enkelt – bräck och tryfflar. De är nämligen redan lågkolhydrat, i alla fall om man tycker att det är OK att äta mörk choklad av god kvalitet. Det tycker jag! Men har man problem med sötsug så är det en bra idé att försöka begränsa sig här, eller att välja annat att snaska på i jul. Choklad innehåller ju en del socker och har en söt smak, vilket kan trigga ett sug efter mer. Och mer. Och mer…

Det enklaste är att göra bräck. Man smälter mörk choklad (minst 70 % kakao) i vattenbad om man vill det eller i mikrovågsugn. Ärligt talat vet jag inte varför somliga envisas med att joxa med vattenbad, jag smälter alltid chokladen i mikrovågsugnen och det har aldrig gått fel. Det finns de som påstår att det inte funkar på all sorts choklad, i så fall har jag väl haft tur antar jag.

När chokladen har smält häller man/breder man ut den på smörgåspapper på en bricka eller plåt. Lagom tjocklek på smeten tycker jag är ca 0,5-1 cm. Sedan strör man över sånt man tycker är gott att ha i. (Man kan även blanda ner det i smeten innan man häller om man vill att det ska blandas mera). Salta nötter tycker vi är en höjdare, är man noga med att göra ett bra hälsoval så skippar man jordnötterna och tar andra salta nötter istället, gillar du speciellt jordnötter så kör på det för allt i världen, det skulle ju vara GOTT detta. Kontrasten mellan den söta chokladen och de salta nötterna är väldigt trevlig! Sedan kan man även strössla på lite torkade bär eller hackad torkad frukt om man vill det (kolla så de inte är sockrade). Min senaste idé är att det skulle vara gott att blanda ner puffad quinoa för att få lite crisp-känsla, men då är det kanske godare utan nötterna. Jag ska testa detta vid tillfälle. Quinoa är en ört som är innehåller protein, vitaminer och mineraler så den är inte så dum. (Men skippa det puffade riset, det är ingen höjdare, mycket snabb kolhydrat.) När man öst ner det man vill ha så ställer man det hela kallt för att stelna, sedan kan man skära eller bryta det i bitar. Väldigt enkelt och väldigt gott!

Obs! En bra idé när man ska hälla något geggigt i en form och det sedan ska stelna är att lägga plastfolie i botten som får hänga ut över kanterna. När grejen har stelnat lyfter du bara elegant upp den i folien istället för att hacka, banka, svettas och svära. Mycket bättre för den mentala hälsan!

Snäppet lite mer avancerat men fortfarande mycket lätt, är tryfflar. Man blandar då chokladen med grädde och smält smör (och ibland annat). Sen kan man variera sig efter smak och humör. Man kan låta dem vara naturella eller smaksätta dem på olika sätt, antingen genom att ha någon smaksättning i smeten eller genom att rulla dem i olika saker. Exempel på smaksättning i smeten är konjak, whisky, mint, pepparkakskrydda, chili, kaffe. Exempel på saker att rulla dem i är hackade nötter, kakao, lakritspulver. En viktig sak att komma ihåg om man gör tryffel är att chokladen ska ha minst 70 % kakaoinnehåll om det ska bli bra.

Idag provade jag jordnötstryfflar. Jag kunde förstås använt andra nötter än jordnötter men jag gillar jordnötter och tyckte att de hade sin plats här. Receptet kommer från Expressens LCHF-bilaga och är skapat av Cathrine Schuck. Här är receptet (klicka på bilden om du vill ha den större)

recepttryfflar

De blev väldigt goda men jag undrar om inte måtten på formen som står i receptet är fel. Om man använder en form med de måtten blir det väldigt ”höga” tryfflar. Så ser de inte ut på bilden i tidningen. Man kan naturligtvis skära mycket små rutor men då får man nästan inga jordnötter på och det är ju synd. Nästa gång ska jag ta en större form så att smeten kan flyta ut mer och tryfflarna blir tunnare. Man blir också väldigt kladdig när man äter dem. Jag funderar på om man inte borde göra bollar och rulla i de hackade nötterna, då blir det inte så kletigt när man äter (fast kanske smuligt?). En variant kan ju vara att blanda nötterna i smeten och göra bollar som man rullar i kakao.

Här är min tryfflar. Ser ni hur höga de är? (Jag delade dem på mitten en gång till efter att fotot togs för att göra dem mindre) Men verkligen goda. Yummi!

Imorgon fortsätter experimenten, i mina planer ingår mandelmassegodis utan socker, kokostoppar med saffran och ischoklad! Stay tuned!

tryfflar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s