Gott och äckligt julgodis

1 kommentar

Idag har jag fortsatt med mina ansträngningar för att få till gott julgodis utan socker. Det gick både bra och dåligt kan man säga. Först gjorde jag mandelmassebollar med choklad på. Det är ett måste för mig på julen, mitt absoluta favoritjulgodis, och jag ville gärna försöka få till en variant utan vanligt socker. Jag googlade på ”mandelmassa LCHF” och fick upp ett gäng olika recept. Jag valde ut ett som såg bra ut från http://www.lchfgourmet.se . Det som alla recepten verkade ha gemensamt var att de ville att jag skulle skålla, skala och mala mandeln De som känner mig vet att jag är väldigt förtjust i genvägar så varför jag ska skålla och stå i när det finns färdigt mandelmjöl det begriper inte jag. Jag beslöt mig för att prova med mandelmjöl. Så här ser receptet ut:

Ingredienser till mandelmassa:
200 gram mandel
4 msk sukrin och 1/2 krm stevia
0,5 dl grädde

Gör så här:
Skålla och skala mandeln. Kör några minuter i matberedaren tillsammans med sötning
Tillsätt grädde och kör matberedaren igen. Tillsätt mer grädde om du tycker att det behövs.

Marsipan
Vill du göra marsipan tillsätter du en äggvita och kör matberedaren igen

Går utmärkt att frysa!!

Jag använde således ingen matberedare utan jag blandade ingredienserna i en skål och knådade med händerna,  det gick utmärkt. Jag tyckte det blev lite torrt först, men efter att ha tillsatt lite mer grädde än vad som stod i receptet så blev det en lagom konsistens att rulla bollar av. Sedan smälte jag mörk choklad (Fazer Premium Bak & Dessertchoklad 70%, Marabou har numera en liknande variant)) och rullade bollarna i. Till sist fick de ligga på bakplåtspapper på en bricka och stelna. Klart!

mandelmassa

 

Hur det smakade? Förvånansvärt likt originalet, dvs mycket bra! Inte lika sött, men det går ju att öka på sötningen om man vill det, man kan ju också smaksätta på annat vis, t.ex med konjak eller en nougatplupp i mitten eller något. Jag tänker att det är bra att det inte smakar så sött, det är bara en vanesak.

Nu till det andra godiset som tyvärr inte gick lika bra. Dvs baket gick utmärkt och de såg riktigt fina ut men…

Det jag hade bestämt mig för att göra var kokostoppar med saffranssmak, likt gårdagens tryffelrecept är detta hämtat från Expressens LCHF-bilaga och skapat av Cathrine Schuck. Så här såg receptet ut (klicka på bilden om du vill ha den större):

receptkokos

 

 

Det lät som något riktigt delikat, tyckte jag och såg läckra ut på bilden. Som sagt, själva framställningsprocessen gick lysande och topparna såg läckra ut när de kom ut ur ugnen.

 

kokostoppar

 

Med stor förväntan satte jag tänderna i en topp och kände bara … ÖRK! Det var inte gott! Det var något med smaken av saffran, kokos och vanilj tillsammans som bara var riktigt vidrigt, i alla fall enligt mina smaklökar. Och jag är inte ensam om att tycka så verkar det som. I eftermiddags pratade jag med en god vän som också hade bakat kokostoppar med saffran (samma recept kanske?). Hon berättade att hon hade slängt allihop för de smakade så illa. Det är inte första gången som Cathrine Schuck och jag har olika smak, jag har gjort en avokado- och hallonglass enligt hennes recept en gång som jag inte heller gillade alls. Nåja, så är det, alla gillar inte samma grejor och tur är väl det, då hade livet varit bra trist. Topparna får åka i slasken (om inte maken gillar dem) och receptet samma väg. I morgon satsar jag på klassikern ischoklad. Det kan väl inte bli fel ?!

En tanke på “Gott och äckligt julgodis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s