Snabblunch – hur gör man?

2 kommentarer

Idag blev det snabblunch på stan mellan två möten. Det brukar inte vara helt lätt att hitta något bra att äta i de lägena, överallt dräller det av dessa snabba kolhydrater i form av mackor och pasta. Har man tid att gå på restaurang och ta en dagens är det oftast inga problem, det är bara att be dem skippa pastan/riset/potatisen och lägga på lite extra grönsaker. Vill de inte det så låter man bara bli att äta det man inte vill ha. Om man är en liten kontorsarbetande människa som jag så blir man mätt i alla fall, dagens rätt brukar vara väl tilltagen, Det är ju lite av ”one size fits all” och även stora kroppsarbetande män ska bli mätta. Men om man vill äta lite snabbt och inte hinner sätta sig på restaurang? Eller om man ska äta själv och tycker att det känns lite skämmigt att sitta ensam på restaurang och hellre går på något enklare ställe?

Ett  ställe som jag gärna går på är Barista. Det är en kedja av caféer med fräsch mat och en schysst profil. De kör ekoreko, dvs ekologiskt och fair trade. Dessutom kan man skaffa ett stamkort utan kostnad som har två fördelar. Dels får man rabatt när man handlar på sitt kort, dels skänker Barista en liten summa pengar för varje köp man gör, som går till skollunch till afrikanska barn. Man kan ladda kortet med valfritt belopp, dock minst 200 kr, som man alltså sedan handlar för.

En annan fördel med Barista är att de har en supergod ceasarsallad som jag brukar äta. Jag beställer utan bröd och krutonger eftersom jag inte brukar äta bröd, och det jag får är då alltså kycklingfilé, fräsch sallad, tomat, lök, parmesan och en urgod dressing. Mums! Är man på humör för det kan man köpa en liten bit mörk choklad till efterrätt. Yummi!

 

ceasar

 

Om man är sugen på snabbmat, typ Mac Donalds, så finns det möjligheter att äta lågkolhydratkost även där. Näringsinnehållet kanske inte är det bästa, men ibland vill man bara ha lite sunkmat (i alla fall jag) och då får man göra det bästa av det. Kycklingvingar är ett bra alternativ. Finns dippsås till och man  kan ta en sån där liten påse morötter vid sidan av. Vill man ha hamburgare så kan man bara skippa brödet och äta innehållet. Be att få utan bröd eller använd brödet som hållare för att få lite styr på anrättningen medan du äter. Ta ost eller bacon i burgaren så mättar den bättre. För övrigt brukar de ju även ha olika sallader på såna ställen, se upp för pastasallad bara, om du inte vill äta mjölprodukter.

En sak som har dykt upp på stan nyligen är Kesofrutti. RISIfrutti är en styggelse, bara snabba kolhydrater och socker som skjuter upp ditt blodsocker i rymden och gör dig sugen igen efter en liten stund, men Kesofrutti är mycket bättre. Det är alltså Keso med nötter och bär eller frukt. Visst, de har sockrat bären och frukten lite (varför? varför?) men i jämförelse med Risifrutti är det mycket bra. Mätt blir man också, keso är ju smockat med protein. Kanske mer mellanmål än lunch men duger fint i nödfall. Lägg till lite nötter om du behöver så blir du  mättare.

Om man behöver äta snabblunch hemma finns det flera bra alternativ. Rester förstås, men det har man ju inte alltid. En favorit för mig är makrill i tomatsås på burk. Gott, enkelt, billigt och nyttigt. Kan det bli bättre? På sistone har jag kommit på att det är riktigt gott att äta ett hackat kokt ägg till. Den lunchen står jag mig på hela eftermiddagen. Full med näring och nyttiga fetter, bl.a. Omega 3. Visste du förresten att ägg är något av det mest näringsrika du kan äta? Här finns allt du behöver utom vitamin C. Det är en bra idé att alltid koka några extra ägg och ha i kylen. Toppenbra mellanmål och nödmat när tiden är knapp! Lätt att ta med sig eller sluka på tvären när det är bråttom. Världens bästa livsmedel och i smart förpackning  dessutom!

makrill

 

Sen har vi ju förstås den klassiska avokadon. God, enkel och även den full med nyttiga fetter. Jag brukar försöka att alltid ha några avokados (avokador? avokadisar? näää) hemma, alltid är det någon som är mogen. Man kan fylla den med något skojigt (.t.ex. den goda räkröran jag skrev om för ett tag sedan) eller bara äta den som den är med lite olivolja och flingsalt. Mmmm… Till lunch får man nog fylla på med något mer än bara en plain avokado för att bli nöjd, men som mellanmål funkar det utmärkt.

 

avokado

 

Dagens sista tips: Korv! Vi brukar alltid ha några goda korvar med högt köttinnehåll i kylen. Bara att värma i mikron och äta med någon god grönsak och lite senap. Nuförtiden har ju korv blivit otroligt kreddigt, så det är lätt att hitta fina korvar med fantastisk kryddning. De riktiga entusiasterna gör sin egen korv med stor förtjusning. Så långt har inte vi kommit, men en vacker dag så kanske… Korv är aldrig fel!

2 tankar om “Snabblunch – hur gör man?

  1. Många av de större matbutikerna, som ICA i Västrahamnen, har salladsbuffé och man plockar i en praktisk behållare och får bestick. Det finns tonfisk, kokta ägg, skinka mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s