Kan snacks vara bra?

Lämna en kommentar

Snön faller och vi med den… Så här års när det börjar bli kallt och ruggigt vill man gärna mysa i soffan. Och de flesta av oss förknippar mys med något att stoppa i munnen. Om man går på lågkolhydratkost är man oftast inte så sötsugen längre, men ibland känns det som läge för något att knapra på. När jag hamnar i det läget brukar jag först försöka känna efter hur det känns i magen, dvs om den är hungrig eller nöjd. Oftast är den nöjd, mitt sug brukar sätta in på kvällen, bara några timmar efter att jag ätit middag. Magen har alltså fått vad den ska och för det mesta räcker det med att jag konstaterar det för att jag ska komma på andra tankar. Och sug kan ibland bero på andra saker än man tror. Ibland är jag bara törstig, då hjälper ett glas vatten. Eller så är jag trött och då går jag och lägger mig.

Men om man nu har bestämt sig för att snacks vore på sin plats och tänker njuta av dem med gott samvete? Ja då finns det faktiskt goda snacks som inte skjuter upp ditt blodsocker i en omloppsbana runt solen. Nötter är ju en klassiker. De är inte bara goda utan innehåller nyttiga fetter och mineraler som gör nytta i hela kroppen. 1 dl blandade nötter per dag är toppen för kroppen! T.ex. valnötter, pekan, para, cashew, pistage m.fl. Man kan köpa dem naturella och äta dem som de är men det tycker jag är urtråkigt, jag vill ha salt på. Då kan man antingen köpa färdigsaltade eller köra dem i stekpannan en stund med olja, smör eller kokosfett och någon god krydda och lite salt. Det varnas ju mycket för salt i samband med högt blodtryck, men man hör även röster nuförtiden som säger att det är bara trams så länge man äter måttliga mängder. Jag väljer att tro på de sistnämnda 🙂 Och något högt blodtryck har jag ju inte.

Andra goda och nyttiga snacks är ju oliver, goda ostar och lite rökt korv. Är man lite piggare kan man göra egna ”chips” i ugnen av riven parmesanost. Man bara lägger rivet i små högar och låter det smälta och få lite färg. Urgott! Samma sak kan man göra med en fin  lufttorkad skinka. Det blir fantastiskt knaprigt och gott!

Vill man inte göra egna ostchips finns det en färdig variant som jag tycker är god. Bara ost, inget annat. Jag hittade den på ICA Malmborgs och den ser ut så här:

ostknappar

En ny favorit i Ekne-hemmet är små saftiga men ändå knapriga fläskbitar som vi hittat i en köttaffär vid Möllevångstorget här i Malmö. Vi vet inte riktigt vad de har gjort med dem, (kanske friterat dem i olja? Vi måste fråga!) men de är fantastiskt goda. De säljer också en god kryddig dippa som man kan doppa dem i. Maken kom hem med en laddning häromdagen och det blev nästan slagsmål. Man kan äta dem som mellanmål också. Så här ser de ut:

flask

Ibland vill man kanske ha något mera godisaktigt och då finns det varianter som är bättre än andra. Bär som är doppade i mörk choklad t.ex. Det kan man förstås göra själv men är man lite lat som jag så uppskattar man när andra gjort saker åt en. Kolla bara innehållsförteckningen, vissa varianter kan det finnas VÄLDIGT mycket socker i och det kan kännas onödigt. Här är en fin variant från the raw chocolate co, här är det mullbär, finns också med russin:

mullbar

Och så sista tipset för idag: Häromdagen hittade jag en variant på lite sötsyrligt godis som jag tyckte var riktigt god. Den fanns, liksom mullbärsgodiset ovan, på Mästerlivs i Malmö. Det heter Drottningrolls, kommer från Ekomoa och innehåller bara  hallon, blåbär, dadlar, psylliumfröskal och lakritsessens. Inget annat! Det fanns också en variant med banan och kokos. Det går alltså att göra gott godis utan socker och en massa tillsatser!

rawgodis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s