Mättat fett gör kroppen glad!

Lämna en kommentar

Idag har jag lagat en av vår familjs favoritmiddagar till mig och yngste sonen, karrékotletter i sås av bl.a. sambal oelek och grädde. En riktig höjdare, otroligt mört och smakrikt. En riktigt fet rätt också, mättat fett dessutom. Sådan mat håller mitt blodsocker på en låg, jämn nivå och håller mig mätt och nöjd tills imorgon bitti, när det är dags för frukost. Och så håller den mig slank och fin, så länge jag inte fuskar förstås och börjar trycka i mig pasta eller ris till. För pasta och ris skickar blodsockret upp i rymden och så måste bukspottskörteln skicka ut insulin för att få ner blodsockret. Resultatet blir ökad fettinlagring i cellerna och efter några timmar när blodsocket sjunkit så vill jag äta något. Kanske lite godis i soffan framför TV:n…

Nu hävdar kanske vän av ordning att mättat fett är ju inte så bra, det kan man få hjärtinfarkt av. Det har man ju läst. Jomenvisst, det har jag också läst, och hört, massor av gånger. Det behöver ju inte vara sant för det. Jag känner mig i alla fall ytterst skeptisk. Det hela började på 50-talet när en man vid namn Ancel Keys hade bestämt sig för att bevisa det mättade fettets farlighet och började forska. Triumferande kunde han lägga fram sina resultat som visade ett klockrent samband i sju olika länder mellan högt intag av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar. Vad den gode Keys inte berättade var att han hade studerat många fler länder, men plockat bort dem som inte stämde in i mönstret. När man lade till de länderna hade man plötsligt inte mycket till resultat. Detta upptäcktes av andra forskare långt efter att nyheten hade kablats ut över en förvånad värld med tillhörande kostråd om att dra ner på fettet. Dessutom funderade aldrig Keys på om det kanske var intaget av snabba kolhydrater och inte fett som gjorde folk sjuka. Trots otaliga studier som visat andra resultat än Keys så har hans teorier dröjt sig kvar.

Idag börjar forskarna inse att det kanske inte är så farligt med fett ändå, i alla fall inte det som finns i vegetabiliska oljor eller fet fisk. Men det mättade, animaliska fettet, känns fortfarande läskigt… Men faktum är att fler och fler auktoriteter på området nu träder fram och medger att det faktiskt inte finns någon som helst evidens för att mättat fett skulle ge hjärtproblem. Och jag menar, är det inte ganska ologiskt att mättat fett skulle vara farligt? Vi har ju ätit mättat fett i alla tider. Det finns bl.a. i kött, och i bröstmjölk! Våra hjärnor är fulla av mättat fett! Och det är svårt att äta för mycket om man har ett normalt ätbeteende. Man blir helt enkelt mätt på fett! Gillar man ändå inte tanken på mättat fett så går det alldeles utmärkt att skippa det och köra med olivolja, rapsolja m.m. Men för guds skull, glöm det där med light-produkter och nyckelhål. Fullt med tillsatser, ofta sockrat, och inte blir man mätt heller. Blää!

Här kommer receptet på karrén för den som vill prova. Jag har hämtat det ur Annika Dahlströms och Airams bok ”LCHF-kokbok”.

8 portioner

8 fläskkotletter (jag brukar som sagt ta fläskkarré)
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek
1 dl soja
(3-4 pressade vitlöksklyftor om man vill ha mer hetta)

Värm ugnen till 175 grader

Lägg det råa köttet i en form. Vispa ihop övriga ingredienser och häll över köttet. Stek i en timme. (eller kanske lite mindre, min anmärkning)

Det går också bra att göra det med kyckling eller nötkött. Vi åt en barnanpassad ”sallad” till idag. Hade maken varit hemma hade jag nog gjort något roligare till oss. Men gott var det! Som vanligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s