Att umgås utan krav

1 kommentar

Jag har  funderat ett tag på hur man ska kunna umgås med folk på ett mera kravlöst sätt. Det kändes som om vi länge satt fast i par-middag-svängen, d.v.s. den sväng där man bjuder hem sina vänner i jämna par för att äta middag. Det ska vara tre-rätters middag med piffiga nya rätter, det ska vara välstädat, man ska ha snygga kläder och det ska pratas om den senaste renoveringen man gjort. Man städar och lagar mat hela dagen och när gästerna kommer så är man helt slut och orkar knappt umgås. Ja, jag överdriver lite nu, men det är bara för att få fram poängen. Jag har naturligtvis upplevt många jättetrevliga middagar med goda vänner, men jag kände ändå att det borde vara mer fokus på själva umgänget, samtalet, känslan. Och mindre fokus på prestation och uppvisning av hemmet och ens kok-konster. När jag började prata med maken om detta visade sig att han var helt på min linje. Sagt och gjort, vi ville hitta nya former att umgås på.

När vi började fundera så mindes vi de trevliga pubarna vi hade på studentnationen när vi pluggade. När vi bara samlades i vår lokal och tog en öl och snackade och turades om att sköta baren. Vi åt ingenting på dessa pubar, den enda mat som fanns var en dammig burk med pyttipanna som stod i baren för att blidka alkoholbyråkraterna. För man skulle ju servera mat för att få servera alkohol. Om någon faktiskt hade försökt beställa en portion pytt så tror jag den som stod i baren för tillfället hade blivit väldigt förvånad.

Vi ville försöka återskapa den avslappnade känslan från studentnationen fast lägga till lite enkel mat. Så då skapade vi ”Pub hos Eknes”. Så här går det till: En fredag ungefär varannan månad har vi ”pub” i vårt vardagsrum. Vi bjuder in ett begränsat antal gäster, (vi bjuder ungefär dubbelt så många som är lagom, för ungefär hälften brukar kunna komma) inte fler än att att alla ska få plats att sitta ner någonstans. Inbjudningarna sker på enklast möjliga vis, vi lägger upp det som ett event på Facebook. De som inte har Facebook mejlar vi till. Vi brukar bli ungefär 20 stycken, vissa ”stammisar” kommer i stort sett alltid, vissa kommer då och då. Vi ”öppnar” klockan sju, man kommer och går som man vill. På balkongen har vi ställt några lådor öl, vin och läsk/vatten och där tar man själv. Man prickar av på en lista vad man tar och betalar ett självkostnadspris när man går. I köket står det en gryta på spisen med t.ex. chili con carne, soppa eller goda korvar och där tar man sig mat, den bjuder vi på. Lite tillbehör som t.ex. sallad eller bröd blir det också förstås.

Vi har kört Pub hos Eknes i något år nu och det har verkligen blivit precis som vi ville. Det är avslappnat och roligt och vi sliter inte ut oss på förberedelser. Fokus är precis där det ska vara, på att hänga och ha trevligt med sina vänner. Extra roligt är att vi bjuder in folk som vi gillar från olika håll så det har skapats en del nya vänskapsband på Pub hos Eknes. Folk som aldrig har sett varandra förr sitter och löser världsproblem vid vårt köksbord, det är kul! Och på småtimmarna hamnar vi alltid i soffan med ”Paddofonen”, dvs I-Paden med Spotify igång. Vi skickar runt den och så turas man om att välja en låt, oftast utan att berätta vad det är så får de andra gissa. Ett demokratiskt sätt att välja musik och så får man höra en massa musik man kanske aldrig hade fått höra annars. De sista brukar vackla ut vid fyra-fem-tiden (efter att ha sagt: ”Jag ska bara välja EN låt till” ungefär fem gånger), det tycker jag är ett gott betyg.

Vårt nästa steg är att flytta vardagsrummet ut på krogen. Då behöver ju ingen förbereda något alls! Istället för att bjuda hem folk så säger man: Vi ses på puben X eller restaurangen Y på lördag! Det kan bli ett trevligt komplement till vår pub därhemma.

En annan tanke, som vi kombinerar med den ovanstående, är att bli mer spontana, allting behöver kanske inte planeras så noga i förväg. Vi har börjat så smått med att skapa en grupp på Facebook för de som brukar vara med på hemma-puben. Där skriver vi in så fort vi går ut och sätter på en pub och gärna vill ha sällskap. Det gör vi hyfsat ofta nuförtiden när barnen har blivit så stora så de struntar i var vi är. Vi gillar att hänga på pubar! Experimentet har just börjat, det ska bli kul att se om folk hakar på. Eller är det för mycket att begära i dessa stressade och planerade tider?

Är det kanske någon mer som har tankar om kravlöst umgänge? Dela gärna med er i så fall!

En tanke på “Att umgås utan krav

  1. Vi kör nåt liknande sedan några år tillbaka, fast i vårt gigantiska garage. Hos oss gäller TMDEF (ta med din egen flaska) och så bjuder vi på nachos och annat snack. Och vi är lite tröttare av oss, så det är öppet 20 till midnatt de fredagar vi har pub. Väldigt uppskattat med just det opretentiösa! Hos oss finns även ett biljardbord som dras fram. Nackdelen med att kombinera garage/verkstad/pub är att andra projekt kommer emellan ibland… Så just i vår har det varit paus. Skakar liv i det igen efter sommaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s