Sötsugen – vad gör man?

2 kommentarer

Väldigt många jag träffar brottas med sötsug, litet eller stort. För en del handlar det om att det slinker ner en godisbit eller två när andan faller på och sedan är det bra för ett tag. De kan utan problem ta en bulle och tacka nej till bulle nummer två. Eller ta två chokladbitar och sedan spara  resten av chokladkakan till någon annan dag. För andra är sötsuget ett reellt problem, de klarar inte av att äta sötsaker med sans och måtta utan en bulle blir tre eller fem, en chokladbit blir en hel kaka. För en blir sockerbegäret till och med ett missbruk fullt i klass med alkoholmissbruk.

Vad beror sötsuget på och hur kan man handskas med det? Ja, för dem som har ett fullt utvecklat sockermissbruk rekommenderar jag att söka behandling. Hjälp finns att få hos t.ex. Bitten Johnsson, läs mer på http://www.bittensaddiction.com/ eller börja med att läsa hennes utmärkta bok ”Sockerbomben i din hjärna”. Den boken rekommenderar jag för övrigt till alla som upplever att sötsuget är ett problem. Där finns också tester man kan göra för att se om man har ett missbruksbeteende.

Vi som inte har så svåra problem kan ofta handskas med sötsuget på egen hand. Först är det bra att fråga sig vad sötsuget beror på för att kunna mota det i grind på rätt sätt. Lite förenklat så kan man se tre orsaker till sötsug:

1. Du har inte ”grundat” på ett bra sätt genom att äta bra kost för övrigt. Du äter förmodligen mycket kolhydrater, ofta av den snabba sorten. Du äter kanske också för lite fett. Detta sätt att äta skapar stora svängningar i din blodsockerkurva vilket ökar ditt sötsug. Du har förmodligen också vant dig vid söta smaker och söta smaker triggar sötsuget. Du måste alltså äta mindre kolhydrater och mer fett. Bort med socker och mjölmat, ris och potatis och frukt. (En del måste även ta bort bär, rotfrukter och mjölkprodukter eftersom det triggar ett sötsug hos dem.) Känns detta för radikalt, börja med att ta bort socker och vitt mjöl så har du kommit en bra bit på vägen. Och så ät mer fett, naturliga fetter som smör, grädde, ost, creme fraiche (om du tål mjölkprodukter) oljor (rapsolja, olivolja, kokosolja), fet fisk, nötter, frön etc.

2. Du äter sötsaker av gammal vana, fast du egentligen inte är så sugen, t.ex. på kvällen framför TV:n. Det här är det sötsug som är lättast att komma tillrätta med. Det räcker ofta att distrahera sig med något annat. Byt vana, lämna TV:n och gör något annat. Drick vatten, ta en nypa frisk luft eller gå en promenad. Kan du ändå inte stå emot, ät en näve nötter, lite ost, några oliver eller något annat som innehåller nyttiga fetter och inte triggar sötsuget. Ät bara lite och känn sedan efter, räcker det inte nu? Oftast är svaret ja.

3. Du äter för att du har ett känslomässigt problem, du tröst- eller kompensationsäter. Här är det svårare. Ätandet hjälper dig för stunden, sötsakerna ”bäddar” in dina problem, dämpar stress och ger dig lyckokänslor eller lugn. Här behöver man stanna upp och känna efter även om det känns svårt: Varför äter jag egentligen, vad är det som jag ”bäddar in”? Hur känns det innan jag äter, medan jag äter, efter jag ätit? Vad händer om jag avstår, hur känns det då? Är det något i mitt liv som jag behöver ta itu med? Kan jag dämpa t.ex. stress på något annat sätt, med meditation, massage, mindfulness, yoga? Kan jag ta itu med mina känslor utan att försöka äta bort dem? För några kan det räcka att börja fundera för att sätta fingret på problemet och sedan ta itu med det, andra kan behöva proffshjälp av en psykolog eller terapeut för att lösa upp knutarna och kunna gå vidare. Ätbeteende är en komplex fråga som jag kommer att skriva mer om på den här bloggen framöver.

Att äta mycket socker och snabba kolhydrater skapar problem på många olika sätt. Den här sortens mat skapar inflammationer i kroppen som kan ge problem med värk, trötthet, sjukdomskänslor etc. De ständiga svängningarna i blodsockerkurvan skapar stress i kroppen som ytterligare ökar hälsoriskerna. Många går också upp i vikt vilket ger ytterligare problem, särskilt bukfett anses kunna skapa stora hälsoproblem och öka risken för diabets, hjärt- och kärlsjukdomar m.m. Det finns alltså all anledning att fundera över sitt sötsug, vad som orsakar det och hur du kan handskas med det.

2 tankar om “Sötsugen – vad gör man?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s